Pengar till primärvård

I dag diskuterar landstingsstyrelsen i Uppsala län budgeten för de två kommande åren, och satsningar på primärvården är både majoritetens och oppositionens flaggskepp inför valet.

30 miljoner extra säger de borgeliga, 61 miljoner ropar de rödgröna, som i dag presenterade sitt budgetförslag. Totalt sett landar deras budgetresultat på 50 miljoner mindre än de borgeliga, men enligt landstingsrådet Börje Wennberg (S) är det mer trovärdigt.

- Det finns inte skäl att ha ett resultat på drygt en kvarts miljard i tider när vi har sådana stora behov av verksamhet i primärvården, på Akademiska, när det gäller kollektivtrafiken med flera frågor.

Förutom primärvården har oppositionen ytterligare två hjärtefrågor i sitt budgetförslag; dels att utveckla kollektivtrafiken och dels ta bort patientavgiften för barn och unga under 20 år. Utöver det här så vill de bland annat alltså också satsa 61 miljoner på primärvården, det vill säga dubbelt så mycket som majoriteten. Pengarna till satsningen ska tas ifrån Hälso- och sjukvårdsstyrelsen, pengar som de borgeliga har avsatt till strukturändringar inom primärvården.

Erik Weiman (M) är landstingsstyrelsens ordförande och han är mycket kritisk till förslaget.

- Alltså jag har tittat på den väldigt magra sifferuppställning som finns i de rödgrönas alternativ till vårt förslag och jag måste säga att jag blir inte klok, därför att det är plus- och minussiffror när det gäller primärvården som summerar till noll. Det vill säga att fast man försöker göra ett nummer av det, så går det inte att se någonstans att oppositionen skulle satsa mer än vad vi gör på primärvården.

Beslut i frågan fattas först på landstingsfullmäktige i slutet av november.

Sarah Bruze
sarah.bruze@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".