Kritik mot Akademiska

En cancerpatients provsvar blev liggande i tre månader på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Nu kräver Socialstyrelsen att Akademiska ser över sin remisshantering.

Provsvaren gällde en kvinna som tidigare lidit av cancer och vars cellprov visade på nya cellförändringar. Eftersom man misstänkte att kvinnan återigen led av cancer togs ytterligare ett prov i början av sommaren 2008, som sedan skickades vidare för analys.

Resultatet blev klart i juli, men trots det dröjde tre månader innan provsvaren nådde den enhet på sjukhuset som begärt det.

Akademiska sjukhuset anmälde händelsen till Socialstyrelsen, enligt lagen om Lex Maria, när förseningen uppdagades.

Enligt sjukhusets utredning kring ärendet berodde den kraftiga förseningen bland annat på att den patolog som analyserade provet gick på semester, utan att se till att någon kollega tog hand om provsvaren.

Kvinnokliniken på Akademiska, som beställde provet, hörde heller aldrig av sig för att undersöka vart provet tagit vägen.

Socialstyrelsen konstaterar att det förekommit flera brister i hanteringen av provet och remissen. Nu kräver de en åtgärdsplan från Akademiska sjukhuset, så att liknande fel inte ska kunna uppstå igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".