Öppnar gränden och ger miljoner till citybanan

Under måndagskvällen tog Uppsalas folkvalda två beslut som har med Uppsalabornas resande att göra.

Bäverns gränd öppnades för biltrafik och och drygt 167 miljoner kronor ges till den nya citybanan. Kommunfullmäktige tog beslut om att göra om bussgatan Bäverns gränd till gata och på så sätt möjliggöra biltrafik där. Gatu- och trafiknämnden har för avsikt att begränsa bilarna till vissa tider och efter nyår är det tänkt att bussarna ska ha företräde på vardagar mellan 07.00 och 09.00  och 15.00 och 18.00. Dumt, säger den rödgröna oppositionen som menar att detta försvårar för kollektivtrafiken och försämrar luften i Uppsala. Maria Gardfjell (MP) menar att man istället bör stänga av några gator till i uppsala.

- Vi behöver minska luftföroreningar från biltrafiken, säger hon.

Men ordförnade i gatu- och trafiknämnden Anders Westerlind (FP) är inte orolig eftersom kommunen mäter detta kontinuerligt.

- Öppnar vi gränden så får vi ju svaret. Om vi mot alla odds skulle ha fel så är det ju bara att ändra sig, säger han.

När så den mångårigt utdragna debatten om den 300 meter långa Bäverns gränd är slut så har nu Uppsalas politiker en annan, betydligt längre sträcka att ta itu med. Igår beslutade kommunfullmäktige att Uppsala ska bidra med drygt 167 miljoner kronor till Citybanan som ska ge Uppsala och Mälardalen bättre tågförbindelser till och från Stockholm. Oppositionen menar att det är bra med tågsatsningar men dåligt att lägga kommunala pengar på det, berättar Ilona Satzmari Waldau (V).

- Det är ju mycket bättre att staten satsar på infrastruktur än på skattesänkningar för de som redan har goda inkomster. Istället ska då kommuner behöva ta pengar för att lägga i infrastruktur, säger hon.

Men kommunstyrelsens ordförande Gunnar Hedberg (M) tycker att Uppsala får dubbelt så mycket tillbaka än vad man ger.

- Det är bra för boendet, för jobben och tillväxten.

Men är det inte staten som ska stå för hela kalaset själva?

- Ja, man kan ju rida på de principerna och inte få något tillbaka. Vi gör det här avsteget för att vi får mångdubbelt igen, säger han.

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".