Våld mot Uppsalakrogar

Häromnatten attackerades krogen Birger Jarl med tårgas och en anställd besköts vid sitt hem. Nu utreder polisen samband med flera tidigare hot mot krogpersonal.
Har du märkt av våldet i krogvärlden? Skriv här nedan!

Det finns en hotbild mot krogen Birger Jarl i Uppsala som utsattes för en tårgasattack natten till i  lördags. Nu utreder polisen om det finns ett samband mellan tårgasattacken och beskjutningen av en man i 30-årsåldern utanför en bostad i Luthagen samma natt. Han jobbar nämligen på Birger Jarl.

– Vi utesluter inte det och det är precis det polisen utreder. Vi tittar på tidigare händelser. Det finns ju sådant, det handlar om bland annat hot mot personal som jobbar där.

Halv tre på natten till lördag kastades en tårgasbehållare in på uteserveringen på krogen Birger Jarl.

Strax före fyra, när den kroganställda mannen hem från jobbet och klivit ur bilen vid sitt hus, körde två maskerade män upp på en röd vespa, bromsade in och sköt flera skott mot honom med ett handeldvapen innan de körde vidare.

Tror man att de sköt för att träffa?

– Det är svårt att svara på det, men helt klart är att den här mannen fick ta skydd bakom sin bil. Händelsen är rubricerad som mordförsök, så det är mycket allvarligt.

Mannen har inte kunnat ge polisen några ledtrådar till varför han utsatts. Och polisen har ännu inte hittat några vittnen som sett några gärningsmän vare sig vid krogen, eller vid skjutningen i Luthagen. Men man tittar alltså på om det finns ett samband mellan händelserna.

Polisens presstalesman Christer Nordström säger att det har förekommit en rad hot mot krogpersonal i Uppsala den senaste tiden. Men vad som ligger bakom vill polisen hålla för sig själva än så länge:

– Det finns andra händelser som också är polisanmälda, men det är inget jag kan berätta om.

Markus Leto, som är delägare i krogen Birger Jarl, säger att det som hänt under helgen är klart olustigt. Han vill inte kommentera att uppgiften att kroganställda tidigare hotats:

– Just nu känner jag bara för hans familj och för honom, och så är det ytterst beklagligt för gästerna som var vid uteserveringen vid det tillfället. Och jag kan bara göra mitt yttersta för att något liknande aldrig inträffar igen.


Kina Pohjanen
kina.pohjanen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".