Östhammars kommun

"Rektor bör byta jobb"

Den rektor på en skola i Östhammars kommun som anklagas för sexuella trakasserier mot flera anställda, bör inte arbeta kvar på skolan. Den slutsatsen drar de konsulter som anlitats för att utreda arbetsmiljön på den berörda skolan.

Det var sju kvinnliga anställda som i våras anmälde rektorn för sexuella trakasserier till diskrimineringsombudsmannen. Rektorn är för närvarande tjänstledig på egen begäran. Den konsultfirma som Östhammars kommun anlitat för att utreda arbetsmiljön på skolan skriver i sin redovisning att rektorn "bör skapas förutsättningar för en annan karriär".

– Konsulten menar ju att en annan karriär är lämplig för den här personen, och då kanske det är så vi ska tänka, säger Östhammars kommuns skolchef Gunilla Nilsson Suikki.
Därmed skulle i så fall rektorn inte återvända till skolan då tjänstledigheten är slut.

Till konsulterna har skolpersonalen också passat på att lämna synpunkter på hur andra personer i skolorganisationen fungerar. Konsultrapporten låter förstå att särskild kritik har riktats mot den så kallade områdeschefen i det aktuella skolområdet. Personalen har haft svårt att se vad den chefen egentligen gör, och konsulterna rekommenderar nu att den rollen tydliggörs.

Konsultrapporten som nu blivit offentlig är annars mycket kortfattad, den är bara på två sidor. Ändå har hela personalen på den berörda skolan intervjuats, men vad de tycker redovisas inte i rapporten. Där finns bara konsulternas slutsatser, tio förslag till åtgärder, och därmed kan heller ingen kontrollera om t ex andra chefer får kritik. Och fackombudet Hans Johansson på Lärarnas riksförbund är kritisk mot skolledningen och kommunen:
– Underlaget till slutsatserna saknas, och det är svårt att bilda sig ett självständigt omdöme om rapporten. Så det är en verkligt snöpt slutrapport, säger Hans Johansson.

Gunilla Nilsson Suikki:
– Det står ju också i rapporten att resultat och sammanfattande bedömning har återgetts muntligt, det har ju vi som ska jobba med det fått, muntligt. 

Men finns det saker ni vill hemlighålla?
– Nej, det gör det inte, men vi vill hålla det inom den här gruppen.

Får du någon kritik i den här utredningen, för någonting du borde ha gjort eller någonting som du har gjort?
– (lång tystnad) Jag kan inte på rak arm komma på..., säger Gunilla Nilsson Suikki.


Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".