Ljus syn på invandring

Trots lågkonjunktur och ökad arbetslöshet är fortfarande svenskarna övervägande positiva till invandring medan bara fyra procent visar på extremt negativa attityder. Det visar Uppsala Universitets mångfaldsbarometer, som är en årlig undersökning av attityder i samhället.

Bakom undersökningen står bland annat Orlando Mella, som är professor i sociologi. Han ser inte den ökade debatten om främlingsfientlighet, som att attityderna i samhället har ändrats.

– Vi förväntade oss sämre attityder, men det är inte så. Attityderna bygger på mycket starka grundvärderingar och de förändras inte, åtminstone inte i Sverige, säger han.  

Orlando Mella anser att den ökade debatten om invandringen är bra.

– Alla parter har fått komma fram med sina budskap, både de som är extremnegativa och de som är positiva. Flera olika politiker har fört fram olika nyanser av invandringspolitiken och det är bra, säger han.

Christine Odén
christine.oden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".