Fler influensafall väntas

Vaccineringsarbetet mot den så kallade svininfluensan går långsammare än väntat. Det har konstaterats under det regionala influensamötet som hölls i Uppsala i morse.

Orsaken är att tillverkarna inte håller den takt som var tänkt och därför kan vaccinet periodvis ta slut på vissa vaccinationsbyråer.

Det berättar Anders Björklind, som är chefsläkare och ordförande i ledningsgruppen för vaccinationsinsatserna.

– Vi kan inte garantera att det verkligen finns vaccin på alla ställen när man kommer. Vi rår ju inte över vaccintillverkningen, det gör företaget som tillverkar vaccinet, säger han.

Om vaccinet tillfälligt tar slut ska landstinget försöka annonsera det, säger Anders Björklind.

Samtidigt som vaccineringarna går långsammare än väntat, gjordes en rekordnotering i förrförra veckan med nästan 200 personer som insjuknat i den så kallade svininfluensan i landet.

Anders Björklind väntar sig en ökning av insjuknade även i länet.

- Ja, det finns ju risk för det. Det är under de kalla månaderna som luftvägsinfektioner sprids, man är oftare inomhus och de droppar som förekommer när man nyser och hostar blir mindre, eftersom det är torrare i luften. Och eftersom dropparna är mindre håller de sig svävande längre i luften och då ökar risken att man blir smittad, säger Anders Björklind.

Elisabeth Terenius
elisabeth.terenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista