SLU åtalsanmäls - fällde hundraåriga träd

SLU har åtalsanmälts av länsstyrelsen för brott mot lagen om kulturminnen.

Orsaken är att Sveriges Lantbruksuniversitets egendomsförvaltning har huggit ned flera hundra år gamla träd i allén till Krusenbergs Herrgård i Knivsta kommun utan dispens från Länsstyrelsen.

- Det känns ungefär som ett helgerån. Det är oersättliga träd när de är flera hundra år gamla. Även om man planterar nytt så är det ju inte bara att säga 'hoppsan det blev fel'. Nej, det känns hemskt tycker jag, säger Kristina Ramqvist, som bor i Krusenberg.

39 träd ligger tungt på åkern framför Krusenbergs herrgård och lika många stubbar lyser gult i hålrummen som nu skapats i allén. Många av träden är askar och några av dem var bortåt 300 år.

När länsstyrelsens miljöenhet fick veta vad markägaren SLU höll på med stoppade de avverkningen.

- Man får inte göra åtgärder som kan skada naturmiljön i en allé, till exempel att ta ner träd, utan att söka om dispens från biotopskyddet, säger Anna Pettersson, som naturvårdshandläggare på länsstyrelsen.

Nu har länsstyrelsens kulturmiljöenhet åtalsanmält SLU för brott mot bestämmelserna i lagen om kulturminnen och miljöenheten kommer troligtvis att åtalsanmäla för brott mot områdesskyddet.

Andreas Grybäck är egendomsförvaltare på SLU och ansvarar för skötseln av Krusenberg:

- Vi har gjort en trädfällning här där vi har bedömt efter risk för personskada eller egendomsskada.

Enligt gällande bestämmelser så borde ni har anmält trädfällningen till länsstyrelsen, varför har ni inte gjort det?

- Det gick väl kanske lite fort när vi gjorde det och så ett missförstånd mellan oss och länsstyrelsen när vi hade träff tidigare, men vi borde ju ha gjort en anmälan.

Det råder delade meningar om trädens hälsa. Enligt länsstyrelsens bedömning var många av träden tillräckligt friska för att stå kvar - medan SLU ansett att de varit utom räddning. Det här blir nu en fråga för åklagaren och den fortsatta utredningen.

Christine Odén
christine.oden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista