Backar om skolbudget

Det kritiserade förslaget om ändrad budget för kommunala och privata skolor ersätts nu av ett nytt förslag från politikerna.

Kritiken, som Upplandsnytt rapporterat om har kommit från den kommunala verksamheten, som menade att friskolorna skulle på pengar för verksamhet de inte bedriver. Men nu kommer alltså ett nytt politiskt förslag på hur Uppsala kommun ska hantera den nya lag som ska göra att alla skolformer får lika villkor.

– Det mest positiva är att vi kan garantera att alla får bidrag på lika villkor – och att alla också ska kunna se i handlingarna hur bidragen har räknats, säger Cecilia Forss, Barn- och ungdomsnämndens ordförande (M).

Ja, lagförslaget "offentliga bidrag på lika villkor", som togs av riksdagen i somras, innebär att ingen får favoriseras.

Som en konsekvens av lagen föreslog tjänstemännen i Uppsala kommun bland annat att man skulle ta bort de öronmärkta pengarna för exempelvis småskolorna på landsbygden.

Detta kritiserades från kommunalt håll. Man menade att en del pengar till kommunala skolor då försvann och att friskolor helt enkelt skulle överkompenseras.

Men denna kritik hoppas Uppsalapolitikerna kunna dämpa.

– Det förslag som har lagts fram för nämnden nu, och som vi kommer att fatta beslut om nästa vecka, där finns det kvar ett bidrag till småskolor på landet. Det är onekligen så att det är svårare att organisera sig i en mindre enhet som ligger långt från centrum. Så det tycker vi ändå är viktigt, att vi ska kunna ha kvar de här skolorna.

Ordförande för Barn- och ungdomsnämnden, Cecilia Forss, tror dock att en del kritik kommer att finnas kvar.

– Vi förväntar oss att det blir ganska många som överklagar till länsrätten över hela landet.

Totalt sett är det nog den kommunala verksamheten som förlorar mest. Men sen finns det ju enskilda enheter i den privatdrivna verksamheten, så även om den generellt får mer pengar så innebär det inte att det inte finns privatdrivna skolor och förskolor som blir förlorare i det här och då är det självklart att de ska överklaga tycker jag.

Från och med 1 januari ska lagen börja tillämpas.

Cecilia Forss är nöjd med den nya ersättningslagen, men hade ändå velat göra fler ändringar.

– Hade jag skrivit den här lagen hade jag skrivit den annorlunda. Framförallt hade jag infört övergångsregler i den nya lagen. Jag tycker att förändringarna som måste till kommer lite för snabbt. Det hade varit lättare om man hade fått en omställningsperiod, men nu finns inte den, säger Cecilia Forss (M), ordförande i Barn- och ungdomsnämnden.

Carina Lindskog
carina.lindskog@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista