Björck blir konsult

Uppsala läns förre landshövding Anders Björck sadlar om. Han kommer att jobba som industrikonsult vid mediekonsultfirman JKL, som jobbar med råd till företagsledningar, kommunikation och opinionsbildning. Det är samma firma där förre statsministern Göran Persson jobbar.

– Jag ska på deltid jobba med konsult- och medieverksamhet. Tillsammans med två andra personer med lång erfarenhet från näringslivet kommer jag att jobba i en särskild industrikonsultgrupp. Vi kommer att jobba med rådgivning, projekt, utbildning och mycket annat tillsammans.

Göran Persson fick kritik för sitt agerande att gå från politik till näringsliv?
– Det är nonsens. Det var sju år sedan jag sysslade med politik och det finns inget yrkesförbud för pensionärer. Tvärt om är det väl alldeles utmärkt att människor med erfarenhet från politik, förvaltning och organisation ställer sina kunskaper till förfogande. Den erfarenhet jag och många andra skaffat oss, den ska naturligtvis användas. Annars kunde jag suttit och matat fåglar resten av livet och det tänker jag inte göra.

Kan du tänka dig att din nya yrkesroll kan komma att krocka med din gamla på något sätt?
– Nej. Skulle det göra det skulle jag inte ta sådana uppdrag.

Anders Björck tillträder formellt den 1 januari.Elisabeth Terenius
elisabeth.terenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista