Planer på ny kärnkraft

I dag offentliggörs planer på att bygga ny svensk kärnkraft, erfar Ekot. Det är det statliga energibolaget Vattenfall som tillsammans med Industrikraft ska inleda ett samarbete, som kan resultera i att minst en ny reaktor byggs.

Catarina Friskman rapporterar

På en presskonferens senare i dag kommer Industrikraft tillsammans med helstatliga Vattenfall att tillkännage ett samarbetsavtal. Enligt avtalet ska bolagen förutsättningslöst titta på olika energislag, för att komma fram till vad som är mest kostnadseffektivt.

Det går ut på att Industrikraft vill bygga ny kärnkraft i Sverige. Uppgifterna bekräftas för Ekot av två av varandra oberoende källor.

Bolaget Industrikraft i Sverige AB bildades förra sommaren, med målet att bygga just kärnkraftverk åt basindustrin. Förhandlingar mellan Industrikraft och Vattenfall har enligt uppgift till Ekot pågått under en längre tid.

Bakom Industrikraft står basindustrins gemensamma kraftbolag, BasEl i Sverige. Det är fem av BasEls bolag som gått in i Industrikraft: Holmen, SCA, Boliden, Stora Enso och Eka Chemicals.

När bolagen inledde sitt samarbete hade de siktet inställt på att investera i en ny svensk reaktor, till en kostnad på mellan 40 och 60 miljarder kronor.

Industrikraft bildades bara ett halvår innan regeringspartierna i februari i år enades om att avskaffa förbudet mot att bygga nya kärnkraftverk.

Överenskommelsen innebar bland annat att de tio reaktorer som finns i dag kan ersättas med nya. Men det dröjer till efter år 2020 innan de gamla byts ut.

Maximalt tio nya aggregat får byggas på samma platser som nuvarande kärnkraftverk. De nya reaktorerna ska vara betydligt effektivare än de gamla som avvecklas.

De svenska kärnkraftverken ägs i dag av Eon, Fortum och statliga Vattenfall i olika konstellationer. Vattenfall är delägare i både Ringhals och Forsmark. Staten äger också kärnkraftverk i Tyskland genom Vattenfall.

Catarina Friskman
catarina.friskman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista