Ny kärnkraft möjlighet

På en presskonferens i dag offentliggjordes planer på ny svensk kärnkraft. Det är det statliga energibolaget Vattenfall som tillsammans med Industrikraft ska inleda ett samarbete, som kan resultera i att minst en ny reaktor byggs och Forsmark skulle kunna bli en plats för en ny reaktor.


En ny svensk kärnreaktor
kan komma att byggas för att ersätta en äldre reaktor, det sades på en presskonferens i dag där Vattenfalls vd Lars Josefsson, pappersindustrin Holmens vd Magnus Hall och Mats Gustavsson, vd för bolaget som ska bygga den nya kärnkraften, Industrikraft, deltog.

Vattenfall och basindustrins bolag Industrikraft presenterade i dag en avsiktsförklaring om gemensam kraftproduktion som kan komma att innebära att en ny reaktor byggs. Enligt Industrikraft ska också andra alternativ studeras.

– Man måste hitta något alternativ som ska ersätta gammal kärnkraft som kan komma att avvecklas om femton år och då måste man bygga ut ny produktion nu. Då är kärnkraft ett alternativ. Man vill också peka på att det finns andra möjligheter. Då är det framförallt biomassa, bioenergi, som man säger att man måste investera i. Det handlar om många miljarder som måste komma fram, säger ekots Christer Hillbom.

Kan det bli så att man är beredd att börja bygga en ny kärnreaktorför att ersätta någon av de gamla?

– Ja, det är ett alternativ. Nu tonar Vattenfall och företagen ner att det helt säkert ska bli ett men det men man kan också notera att de inte dementerar. Forsmark skulle kunna bli en plats för där finns redan i dag en viss förberedd installation för att kunna bygga ytterligare en reaktor. Det finns även den möjligheten i ringhals. Det är ett uppenbart alternativ. Man kommer att vilja i alla fall bygga en ny reaktor om ungefär tio till femton år.

Men det talas alltså även om förnybar energi i det här avtalet?

– Det här är en politiskt känsligt. Det är säkert så att det är väldigt taktiskt rätt att också peka på möjliga alternativ. Det är inte så många som kan vara möjliga alternativ till kärnkraften. Det är då biomassa, att man får ut mer av skogen. Man säger också att man inte vill ha någon ny produktion där man använder fossila bränslen, varken kol eller gas. Det är ett klart alternativ på biomassa eller kärnkraft för det är det enda som egentligen är konkurrenskraftiga som det ser ut i dag i alla fall, säger ekots Christer Hillbom.

Jacob Spangenberg (C), kommunstyrelsens ordförande i Östhammar, välkomnar en eventuell ny reaktor i Forsmark.

– Skulle en sådan ersättningsinvestering hamna i Forsmark är det naturligtvis oerhört intressant. Inte bara för Östhammars kommun, utan för hela vår region. Det är en oerhört stor satsning i så fall, säger han till Upplandsnytt.

Vad skulle det betyda konkret för Östhammar?

– Det pågår ju en stor process för att få fram ett godkännande för slutförvar i Forsmark och det i sig är ett jättestort projekt. Tillsammans med en eventuell ny reaktor skulle det här bli en oerhört stor investering.

Du ser inga risker, med tanke på slutförvarsprojektet och att det skulle bli fyra reaktorer, åtminstone under en övergångsperiod, koncentrerade till Östhammar?

– Riskerna är möjligtvis att det finns en lokal underkapacitet, om det här skulle gå väldigt snabbt, när det gäller boende och försörjning med kompetens, säger Jacob Spangenberg (C), kommunstyrelsens ordförande i Östhammar.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista