Knivsta

Mer kritik mot SLU

Nu stämmer även Naturskydds-
föreningen in i kritiken mot SLU:s olovliga trädfällning vid Krusenberg herrgård i Knivsta kommun. Det finns även intern kritik från medarbetare på SLU.

Den nya kritiken kommer bland annat från Naturskyddsföreningen i Uppsala län där Marianne Khan är ordförande.

– För det första får man ju inte ta ner träden, dessutom bör man bevara även gamla träd för den biologiska mångfaldens skull. I sammanhanget på Krusenberg är det även viktigt för landskapsbilden, säger hon.

Förutom att länsstyrelsens kulturmiljöenhet åtalsanmält SLU för brott mot bestämmelserna i lagen om kulturminnen, kommer även miljöenheten troligtvis att åtalsanmäla för brott mot områdesskyddet. 

Lars-Olov Johansson, fastighetschef vid Egendomsförvaltningen på SLU tycker att länsstyrelsen har gjort helt rätt eftersom SLU missade att söka dispens från länsstyrelsen. Men han håller inte med om Länsstyrelsens bedömning att många av de 39 fällda träden var friska. 

– Det är träd som är döda och ska fällas. Sedan kan det vara andra saker som gör att man inte skulle ha fällt dem, men tanken är att vi ska återplantera träd där för att bibehålla allén, det är en del i skötselplanen, säger Lars-Olov Johansson. 

Men den inställningen möter intern kritik. Enligt fältentomologen Åke Lindelöw, som också arbetar på SLU, borde man inte ens fälla de sjuka träden.

– Det sorgliga är att det finns väldigt många gamla vedlevande insekter som jag vurmar för som är beroende av gamla och för människan till synes ofta skröpliga träd med håligheter och så vidare. Alléer och andra kulturmiljöer har blivit en reträttplats för en del av de här arterna, på så sätt är det ju sorgligt att hugga bort de här träden, säger Åke Lindelöw.

Astrid Iselidh
astrid.iselidh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista