Östhammar

För och emot kärnkraft

I veckan presenterade Vattenfall och bolaget Industrikraft sina planer på att trygga energiproduktionen framöver. Ett förslag var att starta ytterligare en kärnreaktor i Forsmark. Bland boende i Östhammars kommun finns skilda åsikter om förslaget.

Eila Nilsson i Östhammar tycker det låter som en bra idé att bygga en ny reaktor i Forsmark.

 – Ja, det får de gärna göra för mig. Jag har bott här sedan det första startade.

Du ser inga risker med en till reaktor?

 – Risker finns det ju med allting men ska man leva så får man ta risker, säger hon och Ove Eklund håller med.

 – För orten är det ju bra eftersom det här är en avfolkningsort. Ungdomen försvinner ju här ifrån men nu kan de kanske få jobb.

I veckan presenterade Vattenfall och basindustrins bolag Industrikraft en avsiktsförklaring om gemensam kraftproduktion som kan komma att innebära att en ny reaktor byggs, men enligt Industrikraft ska också andra alternativ studeras.

Precis som flera av de Östhammarsbor som Upplandsnytt har pratat med så har det centerpartistiska kommunalrådet Jacob Spangenberg uttalat sig positiv till de här planerna.

 – Det är oerhört intressant. Inte bara för Östhammars kommun utan hela regionen. Det är en oerhört stor satsning i så fall, säger han.

Men hans partikollega Bertil Alm, i kommunstyrelsen, har inte alls samma åsikt om en eventuell ny reaktor på Forsmark.

 – Det ingår inte i min framtidsvision för Östhammars kommun och inte i landet Sverige heller. Kärnkraften måste stå på egna ben och finansiera sina egna kostnader och det tror jag inte man klara av. Dra igång mer avfall som vi inte vet var vi ska göra av det känns oansvarigt också så jag tror att man ska sitta lite lugnt i båten och avvakta.


Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista