Landstinget ska bromsa hyrläkarkostnaderna

Efter att landstingsstyrelsen kritiserats av landstingets revisorer för alltför höga kostnader för så kallade hyrläkare, ska nu landstinget i Uppsala län strama upp rutinerna.

Bland annat ska man se till att all inhyrd vårdpersonal kommer från företag vars tjänster har blilvit ordentligt upphandlade. Det är ett sätt att se till att man får den billigaste lösningen, säger det centerpartistiska landstingsrådet Rolf Edlund.

 – Ambitionen är helt klart att får ner det här. Det är inte bara en kostnadsfråga, det är ju också ett patientsäkerhetsperspektiv.

Som Upplandsnytt tidigare berättat går kritiken från revisorerna ut på att kostnaden för inhyrd personal kommer att landa på 53 miljoner kronor i år, vilket är 17 miljoner kronor mer än beräknat. Dessutom hade bara hälften av avtalen med de 25 företag som hyr ut vårdpersonal upphandlats. Nu svarar landstinget att de inte kommer att minska kostnaderna för hyrläkare med 50 procent, som var målet. Men för att få bukt på ekonomin diskuteras en gemensam upphandling av bemanningstjänster med andra landsting, något som skulle kunna få ner utgifterna. Landstinget skriver också att de omedelbart ska säkerställa att hyrläkarna kommer från upphandlade företag, men hur lång tid det tar kan Rolf Edlund inte svara på.

Varför gjorde ni inte de här upphandlingarna tidigare?

 – Vi ansåg det vara viktigt att vi hade läkarkompetens inom de olika områden vi behövde och då var vi tvungna att göra vissa saker som inte var upphandlade, tyvärr.


Sarah Bruze
upplandsnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista