Uppsala

Elever i flyttkarusell

Elever på Språklådan/Parkskolan i Uppsala har drabbats av en flyttkarusell. Eleverna, som lider av grava språkstörningar eller hörselskador, fick i somras lämna sina gamla lokaler på grund av omorganisation och har sedan dess fått flytta runt i flera olika lokaler.

Anne Moberg är fritidspedagog på Språklådan/Parkskolan.

 – Ja, det är en flyttkarusell. Vi har drabbats av mögel i våra lokaler som vi blev utflyttade hastigt till i somras. Och det var meningen att vi skulle vara där ett läsår, men får nu flytta, bara tillfälligt, sedan ska vi flytta tillbaks till nya baracker. Och sedan ska vi flytta igen...

Ja, exakt hur många gånger eleverna tvingas byta lokal det kan Anne Moberg inte svara på. Men nu vistas de tillfälligt i ett hyreshus i närheten av Årstaskolan. Och det är ett 30-tal barn som hittills berörts av flyttningarna. I somras skedde en omorganisering då de fick lämna över sina lokaler till särskolan. Och det var då som problemen uppstod.

Nu reagerar både föräldrar och personal på alla flyttningar. Och personalen som ständigt får hjälpa till att packa ihop lådor har tröttnat. Men värst berörs ändå barnen. Marie Fredrikssons tioåriga son är en av de som påverkats negativt av alla flyttningar.

 – Han är väldigt orolig och tycker att det är jobbigt att gå till skolan. Han frågar varje dag var de ska vara. Han vill att jag ska ringa på morgonen så att han vet innan vart han ska gå. Han har ju adhd och har ju svåra koncentrationsproblem. Och att komma till ett nytt klassrum och ett nytt fritids flera gånger, det stör ju honom.

Janne Lundqvist är rektor för specialpedagogiska enheten i Uppsala kommun. Han hoppas att eleverna ska kunna flytta in i nya permenenta lokaler på Johannesbäcksskolan nästa höst. Men tills dess måste de fortsätta att flytta runt. Och Janne Lundqvist kan inte svara på vem som bär ansvaret för flyttkarusellen.

 – Vi går ju in i lokaler som vi blir anvisade av fastighetskontoret och de lokaler vi går in i försöker vi ju kolla på bästa sätt. Men vem som äger ansvaret är nog lite svårt att säga tycker jag.

Men detta är barn med speciella behov. De påverkas ju extra mycket av att flyttas hit och dit. Vad har du för kommentar till det?

 – Ja, det är en problematik som vi hela tiden får ta hänsyn till. Vi försöker göra på bästa sätt och det finns inget gott i den här situationen som har uppstått.


Matilda Hector
upplandsnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista