Spets på Katedralskolan

Katedralskolan i Uppsala har i dag fått fått klartecken från Skolverket att bedriva spetsubildningar i franska och bioteknik.

Skolverket och Högskoleverket har beviljat tio nya spetsubildningar på gymnasienivå som ska rekrytera elever från hela landet, och två av dessa kommer alltså vara på Katedralskolan.

Tanken med de nya spetsutbildningarna är att eleverna ska studera i högre takt och redan under slutet av gymnasietiden får läsa en del av kurserna på universitetet. 

Sedan tidigare finns ett antal spetsutbildningar på försök i landet, men utbildningarna på Katedralskolan är de första i länet.

Skolan får tillstånd att bedriva spetsutbildningarna de närmaste åren, därefter ska en utvärdering få visa om de ska permanentas.

Katedralskolan kommer att samarbeta med Uppsala universitet, SLU, Högskolan Dalarna och Uppsala Bio.

Skolans rektor, Heléne Lagerquist är glad över beskedet från Skolverket.

– Det här är väldigt stort. Det känns fantastiskt att ha ansökt om två spetsutbildningar och få tillstånd till båda. Det visar att vi har en hög kvalitet på vår utbildning här på skolan. 

Vad kommer det att betyda för skolan i framtiden? 

– Jag hoppas att det kommer att leda till att ännu fler elever söker sig hit. 

Vad är det pedagogiska syftet med att bedriva spetsutbildningar? 

– Elever som har specialintresse i till exempel bioteknik ska få möjlighet att fördjupa sig i det på ett enklare, smidigare och roligare sätt. Just bioteknik är ofta forskningsanknutet och eleverna ska få möjlighet att ägna sig åt det på gymnasial nivå, säger Heléne Lagerquist.

Johan Tjerneng
johan.tjerneng@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista