Skärpt ansvar vid kärnkraftsolycka

En statlig utredning föreslår i dag att skadeståndsansvaret höjs för den som äger kärnkraftverk, om det skulle inträffa en kärnkraftsolycka.

Från 3,3 miljarder kronor i dag till 12, 4 miljarder kronor i framtiden. Andreas Carlgren som är miljöminister tycker att det är ett intressant förslag.

– Hittills har Sverige haft mycket låga ansvarskrav på reaktorinnehavare. Vi har inte ens uppfyllt Pariskonventionens minimikrav. Nu är det självklart att de ska uppfyllas. Men utredningen går också längre och föreslår de tuffaste kraven i världen på varje reaktors innehavare. Nämligen att man ska svara för kostnaderna upp till den nivå där sedan alla som har skrivit på konventionen gemensamt ansvarar för kostnaderna där utöver.

Betyder det att om en olycka skulle bli dyrare än 12 miljarder kronor så är Sverige tillsammans med andra länder med och betalar för vad det skulle kosta? Hur rimmar det med att svenska skattebetalare inte skulle vara med och beskosta kärnkraften?

– Det rimmar ju med att vi uppfyller äntligen det. Sverige har ju hittills, under många år, ställt orimligt låga krav på kärnkraften. Nu så inför vi äntligen regler som går så långt man kan göra internationellt sett. Det betyder också att om en olycka kostar ännu mer så är det alla parter som har skrivit på konventionen som tillsammans går in och tar det ansvaret. Det är ett skydd som varje land i världen har som har skrivit under den här konventionen. Det är en av anledningarna till att underteckna den. Att svenska skattebetalare inte ensamma ska stå och ta den kostnaden, säger miljöminister Andreas Carlgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista