"Fel utnyttja moskén för politiska syften"

Uppsalamoskén tar avstånd från att Mohamed Omars nätverk kallar sig Uppsalamoskéns Vänner. Moskén ska inte utnyttjas i politiska syften, säger Ahmad Orfali, kontaktperson för moskén, efter Mohamed Omars utspel om att starta ett antisionitiskt parti.

– Vi kommer att bilda ett parti, förmodligen inom kort. Inte ett islamiskt parti men ett antisionistiskt parti, säger Mohamed Omar.

Kommer inte det att locka alla Sveriges nazister också?

– Alla kommer vara välkomna som delar våra paroller, men ingen kommer kunna påverka oss i någon riktigt, säger han.

Mohamed Omar hänvisar ofta till ett nätverkt som heter Uppsalamoskéns vänner, som samarbetar bland annat med Ahmed Rahmi som dömts till fängelse för hets mot judar.

Från moskén gillar man däremot inte att bli ihopkopplade med Omars nätverk. Uppsalamoskén samlar muslimer med alla möjliga politiska åsikter och vill därför inte att någon använder moskéns namn för att sprida ett politiskt budskap. Det säger Ahmad Orfali, kontaktperson för Uppsalamoskén.

– Jag tycker inte att Uppsalamoskén inte ska utnyttjas på något sätt, på en politisk metod. Det kommer kanske skrämma muslimerna som tillhör Uppsalaföreningen som tar hand om moskén. Våra medlemmar gillar inte det här, att man blandar politiken med moskén eller islam. Varje person tillhör olika sidor i politiken. Om alla skulle utnyttja moskén för sin politik skulle det bli kaos, säger Ahmad Orfali.

Stephane Bruschfeld, forskare vid programmet för studier om förintelsen och folkmord vid Uppsala Universitet, tror inte att det finns någon större marknad för ett antisionistiskt parti i Sverige.

– Det är klart att det finns antisemitism i det svenska samhället, liksom i alla andra samhällen, men hur mycket grogrund det finns för så här pass extrema rörelser, det är svårt att säga. Jag tror att det är relativt marginellt. Däremot kan det få mycket uppmärksamhet. Det kan också påverka debatten om människor på olika sätt. Det är naturligtvis ett obehagligt fenomen för många människor, men jag själv har svårt att tro att man kan nå särskilt stora skaror, säger Stephane Bruschfeld.

Johan Tjerneng
johan.tjerneng@sr.se

Ola Sandstig, Kaliber
ola.sandstig@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista