Aborterade friskt foster

Friska foster aborteras bort av misstag, det avslöjade P3:s program brunchrapporten i dag. När Lina Börjesson från Gimo väntade sitt tredje barn fick hon efter några veckor beskedet att hennes foster hade dött, ett senare ultraljud visade att det inte stämde.

Några dagar efter att Lina Börjessons foster dödförklarats av en gynekolog på Akademiska sjukhuset i Uppsala, började hon att känna sig matt och kräkas och åkte därför in till sjukhuset igen, för ytterligare ett ultraljud.

– Gynekologen sa: ’Här ser du fostret, som är sex till sju veckor, och här ser du hjärtslagen. Då frågade jag rätt ut: ’Vaddå hjärtslag? Det ska inte finnas några hjärtslag, det är dött.’ Jag förstod ingenting, säger Lisa Börjesson.

Enligt det nya beskedet var fostret fullt friskt. Men gynekologen erbjöd Lina Börjesson att göra abort och efter att ha prata med sin man beslutade hon sig för att ta bort barnet av rädsla för att få ett riktigt missfall längre fram i graviditeten, något som hon kände att hon inte skulle klara av rent psykiskt.

Bo Sultan är verksamhetschef för gynekologi och obstetrik på Akademiska sjukhuset. Enligt honom kan missbedömningarna dels bero på en övertro på ultraljudets förmåga att skilja ett dött foster från ett levande och dels på att rekommendationerna om att en erfaren kollega ska konfirmera att fostret är dött inte alltid efterföljs.

Lär man sig inte detta på läkarutbildningen?

– Nej, det här är inte känt.

Borde ni inte upplysa om det?

– Jo, det tycker man. Jag tror att många av de mer erfarna läkarna känner till det, men tyvärr gör inte alla det. Vi bör sprida kunskapen om att man bör avvakta i det längsta och inte beslut om ett avbrytande, säger Bo Sultan.

Sarah Bruze
sarah.bruze@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista