Vartannat skolkök brister

Hälften av de skolkök som Uppsala kommuns livsmedelsinspektörer besökt hittills i år har blivit underkända. Skolköken har bland annat fått anmärkningar för att de inte hanterar allergikosten säkert och att livsmedel antingen haft för höga eller för låga temperaturer.

– Det är viktigt att alla livsmedel som serveras i köken är säkra för dem som ska äta. Och självklart är det viktigt för till exempel personer med allergier och som ska ha en särskild kost att den hanteringen är säker, säger Anna Axelsson, avdelningschef på Miljökontoret i Uppsala.

Livsmedelsinspektörerna har gjort kontroller vid 126 av Uppsala kommuns förskolor och skolor, och hälften av dem, 64, blev underkända vid första besöket.

En av skolorna som fick flest anmärkningar är Bolandsskolan i Uppsala. Skolan fick bland annat kritik för sin hantering av allergikost, som är en av de farligaste bristerna enligt Anna Axelsson.

– Det som är vanligast är att det inte finns instruktioner för en del i verksamheten som man behöver ha instruktioner och rutiner för, för att klara livsmedelssäkerheten. En annan vanlig avvikelse är att instruktioner inte följs, de finns där på plats men följs inte, säger hon.

Bolandsskolan serverar 2600 portioner dagligen och så här säger en av eleverna som äter där:

– Det är ju inte bra. En skola ska ju ha bra mat och bra kök och bra miljö.

Radio Uppland har under en dryg veckas tid försökt få kontakt med ledningen på Bolandsskolan för att ställa frågor om hur maten hanteras. Det sista beskedet är att de inte vill bli intervjuade, men att de tänker rätta till de brister som Livsmedelsinspektörerna funnit.

Livsmedelsverket ser allvarligt på bristerna som miljökontorets inspektioner har visat.

– Ett underkännande betyder att det finns brister i verksamheten som måste rättas till, säger Louise Nyholm på Livsmedelsverket.

Hur viktigt är det då att skolköken följer de regler, rutiner och lagar som finns?

– Lagstiftningen finns för att man inte ska bli sjuk eller lurad av maten. Vi har gemensamt bestämt att vi ska den här lagstiftningen, så naturligtvis ska den följas. Den maten vi köper eller blir serverade i olika sammanhang, ska vi vara säkra på att den uppfyller lagstiftningens krav, det är grunden i hela systemet, säger hon till Upplandsnytt.

Astrid Iselidh
astrid.iselidh@sr.se

Christine Odén
christine.oden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista