Rapporterar fel för sent

Socialstyrelsen kräver besked om varför landstinget i Uppsala tar så lång tid på sig för att lämna in Lex Maria-anmälningar om fel som begås i vården.

Anmälningarna ska göras inom två månader, men i ett par Uppsalaärenden som Socialstyrelsen nyligen haft uppe har anmälningarna kommit in efter först åtta eller nio månader.

Ewa Sunneborn är chef för socialstyrelsens tillsynsenhet i Örebro:

– Vi vill uppmärksamma vårdgivaren på att det har tagit väldigt lång tid med att komma in med Lex Maria-anmälningarna till oss. Med den organisation man nu har, så kan man uppenbarligen inte hålla gränserna. Därför vill vi att man ska fundera över om man har bästa möjliga organisation för det här viktiga arbetet, säger hon.

Socialstyrelsen menar att det är anmärkningsvärt att det tagit så lång tid som åtta och nio månader för Uppsalalandstinget att komma in med Lex Maria-anmälningar i två fall som Socialstyrelsen nyligen avgjort.

Båda fallen handlar om provsvar som har blivit fördröjda. I ett av fallen visade provsvaret stark misstanke om återfall av cancer, men blev liggande i tre månader innan det skickades iväg till läkaren som beställt provet.

Och genom att Lex Maria-anmälningarna kommit in så sent till Socialstyrelsen kan det ha tagit onödigt lång tid att åtgärda bristerna i provsvarshanteringen:

– Om det inträffade beror på en brist i systemet, är det naturligtvis bra om man kan åtgärda den bristen så snart som möjligt

Ulf Hansson är chefsfläkare på Akademiska sjukhuset.

Varför tar det så lång tid?

– De här två fallen är ovanligt långa, så här ser det inte ut, som regel. Vi ligger på en kortare tid, men vi behöver förkorta den. Vi tycker att det är bra att Socialstyrelsen påpekar detta, det blir ett stöd för oss att jobba vidare med det här, säger Ulf Hansson.

Det låter mycket allvarligt att ett provsvar blir liggande i tre månader.

– Ja, det är därför vi Lex Maria-anmälde det. Vi har vidtagit en del åtgärder för att det inte ska hända igen, sedan har även Socialstyrelsen påpekat vissa saker.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista