Östhammar

Oense om ny kärnkraft

Det nya samarbetet mellan Vattenfall och Industrikraft handlar inte i första hand om att bygga ny kärnkraft, i till exempel Forsmark i Östhammars kommun. Det säger näringsminister Maud Olofsson när hon nu kommenterar uppgörelsen.

I fredags när det nya samarbetet presenterades gick det inte att nå Centerledaren, men i dag säger hon att ingen vet om det alls kommer att byggas någon ny kärnkraft i Sverige. 

– Det är för tidigt att uttala sig. Det basindustrin och Vattenfall har kommit överens om är att undersöka möjligheterna kring att säkra el och energiförsörjning framöver.

– Då ska man titta på alla alternativ och sedan får de återkomma till oss som ägare när de tagit fram de olika förslagen och kalkylerna, säger näringsminister Maud Olofsson.

Det var i fredags som den svenska basindustrin tillsammans med Vattenfall deklarerade att man nu ska samarbeta för att säkra den framtida tillgången på energi i Sverige.

Inom Folkpartiet är man helt tydlig med att beskedet i fredags innebär att det kommer byggas ny kärnkraft i Sverige. Har Jan Björklund missuppfattat det här? 

– Han drar förhastade slutsatser. Vad som händer på marknaden just nu är att det förnybara som byggs ut, det är det som är fokus. Sedan vill jag lyfta fram energieffektiviseringen som en viktig energikälla framöver därför att 60 procent av den tillförda energin som vi har på marknaden just nu är slöseri, säger Maud Olofsson.

Ci Holmgren SR Ekot
ci.holmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista