22-åring till parlamentet

Amelia Andersdotter från Örsundsbro i Enköping kommun, som kandiderade i Europaparlamentsvalet i juni i år för Piratpartiet, blir den yngsta parlamentarikern i Bryssel någonsin.

Det stod klart när tjeckiens president Vaclav Klaus skrev under Lissabonfördraget i går. Klaus namnteckning var den sista som saknades för att fördraget ska kunna träda i kraft, vilket sannolikt kommer att ske den 1 december i år.

Med Lissabonfördraget kommer antalet ledamöter i Europaparlamentet att bli fler - dagens 736 ledamöter kommer att bli 751 stycken, och det innebär att Sverige får två till platser i parlamentet, varav den ena kommer gå till Amelia Andersdotter. Hon tror att det kommer att bli en utmaning att vara så ung.

- Jag tror att det kommer att vara tufft faktiskt. Det är både en fördel och en nackdel. Bara jobbet självt är ju jobbigt och så tror jag att när man är ung och så också i ett parlament där medelåldern är 55 år, så får man extra uppförsbacke och så är jag piratpartist vilken är ännu mer uppförsbacke, säger Amelia Andersdotter och fortsätter:

- Jag tror att jag kan tillföra någonting i parlamentet. Eller jag hoppas att jag kan tillföra någonting till parlementet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista