Tierp

Pressas till samarbete

Efter att de borgerliga partierna i Tierp bestämt sig för att bilda en allians inför valet, kan också Socialdemokraterna komma att ändra sin inställning till ett bredare samarbete. De senaste tre åren har partiet stött sig på enbart Vänsterpartiet men vägrat att samarbeta med Miljöpartiet. Men inställningen till Miljöpartiet kan komma att omprövas.

– Vi har inte haft någon blockpolitik i Tierp egentligen. Nu ändras den kartan, och i med att alliansen gått ihop så blir det en blockpolitik. Och det är klart att då måste också vi vara beredda att ändra vår inställning utifrån det, säger Bengt-Olov Eriksson (S).

Inför valet nästa höst har de fyra borgerliga partierna i Tierp bestämt sig för att för första gången samarbeta för att försöka bryta Socialdemokraternas långvariga maktinnehav. För att möta det kommer alltså Socialdemokraterna att diskutera att ompröva inställningen till ett samarbete med Miljöpartiet.

Hittills har Socialdemokraterna vägrat ett sånt samarbete. Miljöpartiet har vid ett par tillfällen det senaste året gjort framstötar om en gemensam rödgrön budget för nästa år, men Socialdemokraterna har sagt nej, berättar Miljöpartiets Håkan Thomsson:

– De har inte varit nämnvärt intresserade, så det har inte blivit något av det.

Vad tycker du om det?

– Jag tror att en rödgrön majoritet är det mest realistiska i Tierp, så jag tycker Socialdemokraterna borde ta konsekvenserna av det och se att man inte har någon egen majoritet, säger Håkan Thomsson.

Också Vänsterpartiet har förordat att Miljöpartiet skulle släppas in i samarbetet. Urban Blomster, Vänsterpartiet:

– Vi har ju inte majoritet i dag. Även då vi nu samarbetat så har vi bara 24 mandat av 49, och det räcker inte för att kunna styra på lång sikt, utan vi behöver Miljöpartiet med också, säger Urban Blomster.

Hur har Socialdemokraterna motiverat att de sagt nej till Miljöpartiet?

– Ja, att de inte litar på Miljöpartiet, säger Urban Blomster.

Bengt-Olov Eriksson (S) igen:

– Genom åren har det ofta varit så att det är just Miljöpartiet som varit starkast emot många av våra förslag i fullmäktige, och det gör naturligtvis att det inte blilr alldeles enkelt att sy ihop ett samarbete.

Men det kan ändras nu?

– Det kan ändras, säger Bengt-Olov Eriksson.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista