Kritik mot bostadskö

Hyresgästföreningen är kritisk mot reglerna i Uppsalahems bostadskö, som gjorde att en 71-årig kvinna i Uppsala miste sin köplats, i samband med att hennes man nyligen avled.

När den 71-åriga kvinnan blev änka förlorade hon inte bara sin make, utan även kötiden hos Uppsalahem. Kvinnan trodde att hon stod som medköande, men enligt Uppsalahem är deras bostadskö strikt personlig.

Dumt, tycker Johan Pelling, chefsjurist vid Hyresgästföreningen i Uppsala.

– Spontant tycker jag att ordet stelbenthet kommer väl till pass. Även om man har ett regelverk som ska följas, borde man kunna se lite mer nyanserat på saken. Det handlar ju om ett par som har varit gifta i 20-30 år och i det här fallet borde man göra ett undantag, säger han.

Efter att kvinnans man avlidit har hon inte råd att behålla sitt hus och vill nu därför flytta till en hyreslägenhet. Men när dottern ringde Uppsalahem för att se till att mamman skulle stå i kön ensam, i stället för tillsammans med sin avlidna make, fick hon ett oväntat besked. 

– Då säger kvinnan på Uppsalahem att hon inte är registrerad. Men pappa är ju det, sa jag. Då säger de att hon inte är medsökande. Då blir vi alldeles förtvivlade, den informationen har vi ju inte fått tidigare.

Den 71-åriga kvinnan som tidigare trott att hon stod i Uppsalahems bostadskö tillsammans med sin make fick alltså inte ta över den 13 år långa kötiden. I stället hänvisades hon till seniorboende. Ett alternativ som kvinnan inte har råd med enligt dottern. 

Är man hyresgäst hos Uppsalahem är det andra regler som gäller. Då har man som gift eller sambo möjlighet att ta över hyreskontraktet vid separation eller dödsfall. 

Varför får en änka eller änkling inte ta över kötiden när en partner avlidit? 

– Att stå i kö hos oss är strikt personligt. Och det här upplyser vi om när man registrerar sig i vår bostadskö via hemsidan, säger Fredrik Holm, fastighetschef vid Uppsalahem. 

Hur informerade ni tidigare, maken ställde sig i kön 1996? 

– Det var kanske inte lika tydligt när de ställde sig i kö 1996, men är man inne regelbundet på vår hemsida så ser man den här regeln när man uppdaterar kötiden, säger Fredrik Holm.

Sedan fem år tillbaka måste man årligen uppdatera sin plats i Uppsalahems bostadskö. Men trots att dottern varje år har uppdaterat föräldrarnas plats i kön har informationen om att köplatsen är personlig inte nått fram.

– Någonstans ska det framgå lite extra tycker jag, säger dottern, som i nuläget inte vet hur moderns bostadssituation ska lösas.

Enligt Uppsalahem är deras bostadskö strikt personlig och man får därför inte stå som medköande. Detta är dock upp till varje bostadsbolag och enligt Johan Pelling vid Hyresgästföreningen är det vanligt att man får stå som medköande vid kommunala bolag.

Inom till exempel Stockholm Stads Bostadsförmedling får man stå som medköande i bostadskön och ta över kötiden om man varit gift eller sambo med den som avlidit.

– Vi tycker ju att vår princip är bättre. Medsökande blir i slutändan ett otydligt system när familjesituationer förändras. Vårt system bygger på att båda makarna plus de barn över 16 år finns med i kön. Vårt system är bättre, och det bygger på att individen står i kö. Det ger en tydligare och säkrare hantering när familjebilderna förändras, och det gör de i dagens samhälle, säger Fredrik Holm på Uppsalahem. 

Astrid Iselidh
astrid.iselidh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista