Vaccinet redan slut

Färre doser och stor efterfrågan gör att vaccinet mot den så kallade svininfluensan tar slut på flera håll. Detta till stor förtret för de barnfamiljer som tvingas vända i dörren.

– Det är ett skriande behov efter mer vaccin och vi får väldigt många samtal dagligen från vaccinatörerna som undrar om vi inte har några extra doser i en garderob, men tyvärr måste vi säga nej, Johan Hedlund, smittskyddssjuksköterska på Landstinget.

Efterfrågan på vaccin mot den så kallade har varit stor, nu när även barnfamiljerna har börjat få sina sprutor.

På Liljeforstorgs vårdcentral var väntetiden under förmiddagen två timmar och veckans 500 doser tog slut under eftermiddagen, enligt verksamhetschefen Elsvig Löwenhoff.

Vaccinet är slut på fler ställen. Charlotte Möller är en av dem som kommit för sent och hittills blivit utan. Hon undrar varför barn inte vaccineras i skolan i stället och tror att det finns risker med att familjer får vända hem. 

– Jag är rädd att föräldrar tröttnar på den här karusellen och faktiskt inte orkar gå iväg med sina barn och ungdomar när det väl finns vaccin. Då har vi en farlig situation med barn och ungdomar som inte blivit vaccinerade, säger hon. 

Smittskyddssjuksköterskan Johan Hedlund håller med.

– Det är en klar risk att man ledsnar när man får vänta och vissa kan få vänta långt innan i december innan man får sin dos.

Varför vaccinerar inte landstinget i skolorna då?

– Skolan har varit med i diskussionen redan från början. Av olika anledningar har man mellan landsting och kommunerna inte kommit överens om hur vaccinationerna ska gå till. Då har man i stället varianten med familjeveckor. Vi försöker så gott det går, det har ju varit problem med produktionen och leveransen, vilket gör att vi får den här långdragna processen, säger Johan Hedlund.                  

Christine Odén
christine.oden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista