Utdrag från universitetets webbplats

Universitetsanställda går före i vaccinkön

Uppsala universitet erbjuder sina anställda att vaccineras mot svininfluensan, flera veckor före befolkningen i stort. Detta samtidigt som det råder brist på vaccin och fortfarande inte alla i riskgrupperna eller alla barnfamiljer vaccinerats.

Smittskyddsläkaren Staffan Sylvan uppmanar nu universitetet att tänka om och säger att beslutet inte är förankrat i den ledningsgrupp som styr vaccinationen i länet

- Ja, det är inte enligt planeringen.

Det är inte ert beslut?

- Det är inte vårt beslut.

Vems beslut är det?

- Sannolikt är det så att man har beslutat det på universitetet, säger Staffan Sylvan.

Uppsala universitet informerar på sin hemsida om att anställda, precis som studenter och gästforskare, erbjuds vaccinering mot svininfluensa från och med den här veckan. Men Staffan Sylvan säger att det beslut som fattats i ledningsgruppen enbart gällde studenterna, med tanke på smittrisken bland det stora antalet studenter i Uppsala och med tanke på att unga riskerar att drabbas särskilt hårt av den här typen av influensa. Däremot, säger Staffan Sylvan, har det aldrig varit meningen att de 6000 anställda på Uppsala universitet skulle ingå i den prioriterade grupp som vaccineras nu:

- Jag vädjar till universitetet att ändra inbjudan som de skrivit och även att de som inte tillhör riskgrupperna avvaktar, säger Staffan Sylvan.

Universitetets erbjudande till de anställda kommer samtidigt som det råder svår brist på vaccin.

På Uppsala universitet svarar biträdande avdelningschefen Urban Lindberg att ledningsgrupp och landsting har känt till att universitetets anställda skulle vaccineras:

- Vi ställer ju upp på landstingets begäran i kampanjen att vaccinera så många som möjligt så snabbt som möjligt. Och Uppsala universitet består av studenter och anställda, och bland de anställda finns också många unga människor. Att vi då skulle begära id-kort av folk och sortera dem vid ingången, det har vi funnit ogörligt, säger Urban Lindberg.

Men varför ska t ex 40-åriga docenter och lektorer gå före i vaccinationskön?

- Alltså, vi gör ju inga prioriteringar vid universitetet, det måste man ju ha klart för sig, dem gör ju landstinget.

Staffan Sylvan säger att ni kanske borde ändra texten på hemsidan så att anställda inte ingår där?

- Ja, men det har han inte uttryckt till mig eller nån annan jag känner till här. Vi skulle ju aldrig ha gjort så här om vi inte hade stämt av det med landstinget när det gällde både anställda och studenter, säger Urban Lindberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".