Lesbiskt par inte diskriminerat

Det var inte diskriminering när landstinget i Uppsala vägrade ge en kvinna i ett lesbiskt par inseminationsbehandling. Det fastställde Svea hovrätt i dag som därmed ändrade tingsrättens tidigare dom.

Som Upplandsnytt tidigare har berättat hade den andra kvinnan i förhållandet påbörjat behandlingar, som avbröts när hon passerade åldersgränsen på 40 år. Hennes yngre partner fick inte ta över behandlingarna med motiveringen att samma regler gäller för homosexuella som heterosexuella, alltså att bara en partner kan få behandling.

Diskrimineringsombudsmannen, DO, hävdade att en sådan regel missgynnar samkönade par. Tingsrätten menade att hälften de lesbiska kvinnorna missgynnas av regeln, både i förhållande till heterosexuella kvinnor och till den andra hälften av de lesbiska kvinnorna, och gav därmed DO delvis rätt.

Men hovrätten anser nu alltså att det var rätt av landstinget att bara låta en av kvinnorna insemineras och att de som par inte har utsatts för diskriminering jämfört med ett heterosexuellt par. Diskrimineringsombudsmannen döms nu att ersätta landstinget för rättegångskostnaderna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista