Universitetet ändrar sig

Efter Upplandsnytt rapportering i morse ändrar sig Uppsala Universitet och erbjuder inte längre vaccinering till anställda. Enbart studenter uppmanas nu att infinna sig för vaccinering.

- Landstingets smittskyddsläkare har äntligen varit i kontakt med oss och då har vi självklart, vi vill ju hjälpa landstinget, gjort som de har sagt, säger Urban Lindberg är biträdande avdelningschef på Uppsala universitet.

Och smittskyddsläkaren bad att ni skulle ta bort erbjudandet till anställda?

- Just det, så att nu står det bara att det gäller studenter. Jag kan tillägga då att vi inte har jobbat i ett vakuum tidigare, utan landstinget har varit med i våra arbetsgrupper. Men det här har kommit oss till känna först via medierna, men sedan har smittskyddsläkaren kontaktat oss.

Varför blev det fel från början?

- Ja, jag menar nog att det inte är något fel egentligen, utan ett förtydligande från landstingets sida i tid hade ju kanske gjort att vi hade kunnat undvika det här.

Är det landstinget som inte har talat om för er tydligt vad som gällde?

- Ja, det har varit lite otydligt måste jag säga, men vi ska ju samarbeta kring det här. Det här är ju någonting unikt för Sverige, att göra en sådan här jättelik vaccinationskampanj, så ett och annat fel under resans gång det får vi väl stå ut med, säger Urban Lindgren.

Landstinget i Uppsala går i dag också ut med en vädjan till alla som inte är prioriterade riskgrupper eller barnfamiljer att avvakta med att ta sin spruta eftersom det råder brist på vaccin.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista