OpenCare tar över ambulansdirigeringen

Utlarmningen och dirigeringen av länets ambulanser kommer sommaren 2010 att tas över företaget OpenCare i Gävle. Företaget vann upphandlingen mot bland annat SOS Alarm, som hittills skött om alla landets larmcentraler. Vad tycker du om att ett privat bolag tar över utlarmningen?

OpenCare, ett litet IT-företag i Gävle, lämnade ett lägre bud – och vann upphandlingen mot bland annat SOS Alarm, som hittills skött om alla landets larmcentraler.

Erik Weiman, Landstingsstyrelsens moderata ordförande, menar att OpenCare kan erbjuda minst lika bra kvalitet – till en billigare peng:

– De gav ett lägre pris, men kan säkerställa minst samma kvalitet. Det viktigaste för oss i alla lägen är att vi ger medborgarna en väldigt stor trygghet när det gäller just ambulanssjukvård.

På vilket sätt är de bättre?
– De ger till exempel bättre kompetens på bemanningen man pratar med när man larmar ambulans. Det är minst sjuksköterskekompetens på alla och det finns väldigt bra läkarkompetens också. Det är en viktig trygghetsfaktor för oss.

Hur mycket man sparar vill han inte säga, mer än att det handlar om ett antal miljoner per år.

Erik Weiman kan inte svara på hur man säkerställer att det inte blir intrimningsproblem i den nya verksamheten – men han försäkrar att det är centrala frågor att jobba med under det halvår som återstår tills Open Care tar över 1 juli nästa år.

Även Per Andersson, ambulanschef vid Landstinget i Uppsala län, är positiv:
- Vi kommer att ha en än högre kompetens än idag på larmcentralen. Det är bra och kommer att öka kvaliteten i det akuta omhändertagandet, säger han. 

Avtalet är det första i sitt slag och förutom Uppsala län, kommer OpenCare också ta över ambulansutlarmningen i Gävleborgs, Västmanlands och Sörmlands län från SOS Alarm. Larmnumret 112 kommer att fortsätta finnas kvar. Sammanlagt handlar det om 72 ambulanser, 5 sjuktransportfordon, 1 helikopter och 1 flygplan.

Företaget har hittills främst jobbat med IT-stöd inom vården, därför har man enligt VD Ingrid Hedin-Amrén den tekniska kompetens som krävs för uppdraget.

Nu ska sammanlagt ett 40-tal personer anställas, främst sjuksköterskor som enligt avtalet med landstinget ska ha minst tre års erfarenhet av akutsjukvård. De ska sitta i Uppsala, Gävle, Västerås och Eskilstuna.

Även i fortsättningen ringer man 112 när man vill kalla på ambulans och vd Ingrid Hedin-Amrén tror inte att gemeneman kommer att märka någon skillnad när ambulansdirigeringen går över i deras regi.


– För den enskilda kommer det inte att betyda särskilt mycket. Man kommer inte märka någon skillnad, utan ambulansverksamheten kommer att vara den trygga ambulansverksamhet det alltid varit´.

SOS Alarm skriver i en presskommuniké att man beklagar att man inte fått avtalet. Vidare skriver man att "vår ambition är att kunna använda våra medarbetare till andra arbetsuppgifter inom företaget" och att en arbetsuppgrupp har tillsatts för berörda medarbetare. Den gruppen ska utreda hur det ska gå till och inom kort kunna presentera alternativa arbetsuppgifter.

- Vi har ingen kommentar, säger Anders Klarström presstalesman för SOS Alarm i Sverige.

August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se
Kina Pohjanen
Ulla de Verdier

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista