Uppsala

Långa köer till spruta

Även idag har det varit långa väntetider för de som vill vaccinera sig mot svininfluensa. Vid Hälsojourens mottagning i Uppsala ringlade köerna ända ut i trapphuset och stämningen bland de köande var irriterad, rapporterar Upplandsnytts utsände.

Landstinget i Uppsala län går i dag ut med en vädjan till alla som inte är prioriterade riskgrupper eller barnfamiljer att avvakta med att ta sin spruta.

Hittills har landstinget fått 76.000 doser vilket är betydligt mindre än man räknat med vilket lett till att många upplänningar fått vända i dörren. I början av nästa vecka väntas en ny leverans med 18.500 doser.

- Vi kan bara beklaga att vaccinleveranserna går så långsamt och vädja till allmänheten att ha tålamod. Vi vill också påminna om att vaccinationen av barnfamiljer beräknas pågå under fyra veckor framöver. Om man vill slippa stå länge i kö gör man  klokt i att avvakta lite tills den första ruschen har lagt sig och vi har fått mer vaccin, säger Anders Björklind, chefsläkare vid Landstinget i Uppsala län.

August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista