Uppsala

Kommunanställda blir över efter privatisering

När kommunal verksamhet privatiseras blir en del anställda kvar i kommunen, som kan ha svårt att hitta nya jobb åt dem. I Uppsala finns just nu ett 50-tal kommunanställda som väntar på jobb.

Pelle Bultmark är personalchef inom vård och bildning i Uppsala Kommun.

 – Vår förhoppning är ju från början att om vi förlorar ett anbud och en annan huvudman tar över så vill ju vi att de flesta ska gå över. Men i det läge de väljer att vara kvar hos oss så försöker vi hitta luckor och tjänster hos oss. Men det är klart att vi riskerar en överbemanning i de fall vi förlorar anbud. Jag menar att vi har en verksamhet, vi tappar den och om inte alla medarbetare går över så har vi ju inte arbetsuppgifterna kvar.

Den som har fått vänta längst på att få ett jobb igen. Hur lång är tidsramen där?

 – Ja, jag vet inte om jag kan säga någon tidsram. Vi försöker ju lösa det här så snabbt som möjligt förstås.

Vad gör ni om ni inte hittar något jobb till dem då?

 – Ja i slutändan kan vi ju hamna i ett läge där vi måste säga upp på grund av arbetsbrist. Har vi inte arbete, så är det arbetsbrist och då är det till att varsla och göra en turordning.

Idag är det omkring 50 personer som vård och bildning försöker hitta ett nytt jobb till, bland annat som ett resultat av privatiseringar. De som kommunen har störst problem att hitta ett jobb till just nu är inte undersköterskorna, utan vaktmästare och administratörer.

Pelle Bultmark berättar om den senaste privatiseringen där ett 10-tal personer valt att inte jobba vidare.

 – Ja det är ju nu det senaste när Kosmo tog över driften av ett antal boenden. Och där är det ju ett antal som valt att inte gå med över.

Och kommer ni att kunna lösa deras situation?

 – Vi försöker ju göra det. Jag kan inte säga att vi löser allt på en gång. Men på sikt är det väl klart att vi försöker att hitta en lösning på det.

Trots att Pelle Bultmark ser det som ett problem att kommunen förlorar anbud och måste skaffa nya jobb till anställda så är han ändå hoppfull inför framtiden.

 – Ja det är klart att det är ett problem som vi måste lösa. Men vi vill ju inte förlora anbud. Vi vill ju vinna. Vi vill ju ta hem anbud. Så att det är ju klart att det kan ju hamna i det läge att vi måste rekrytera och det vet vi ju också. Och jag vet att vi kommer att vinna anbud framöver. Och vi ska ju inte framstå som någon förlorare som bara tappar verksamhet och krymper utan vi ska ju växa, vi ska ju ta tillbaka. Vi har ju vunnit tillbaka boenden inom äldreomsorgen som har varit i privat drift.


Matilda Hector
upplandsnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista