Ingen oro hos Socialstyrelsen

It-företaget Open Care från Gävle tar över ambulans- dirigeringen från SOS Alarm i länet. Våra lyssnare har engagerat sig i frågan och ser både för- och nackdelar, men Per-Åke Nilsson, utredare på Socialstyrelsen som har tillsynsansvar för ambulanssjukvården, ser ingen anledning till oro.

– Landstinget har ju ställt krav i den här upphandlingen och det är ju skall-krav som gällde alla de som var med och bjöd på det här och de kraven ska ju uppfyllas. Och sedan om det inträffar någonting, så att säga, så kan man anmäla det här och då kan man också från Socialstyrelsens sida följa upp det.

När man ringer 112 i dag tas samtalet emot av SOS alarm. Om det är livshotande kopplas ytterligare en anställd in i samtalet, så att han eller hon kan larma en ambulans under samtalets gång. Är ärendet inte livshotande kopplas samtalet vidare till en sjuksköterska för bedömning som sedan kopplar tillbaka till larmcentralen om en ambulans skulle behövas. Men efter 1 juli nästa år kommer i stället alla vårdärenden, oavsett om de är livshotande eller inte, att kopplas vidare till Open Care, som vid behov larmar ambulansen. Upplägget blir alltså likadant som det som polisen använder i dag.

Moderaternas landstingsråd Erik Weiman sa i går till Upplandsnytt att den här lösningen blir både billigare och bättre och även från ambulanspersonalens sida finns det de som ser positivt på förändringen.

Jan Grundtman, facklig representant för Kommunal, säger att de anställda inte varit riktigt nöjda med SOS Alarm och att det kan bli en fördel att det blir sjuksköterskor som tar emot samtalen. Hur personalen på SOS alarm ser på förändringen vill de inte uttala sig om. Inte heller företagets vd Sven-Runo Bergkvist vill säga något med förklaringen att han inte har fått se upphandlingen än och det är först då kan de ta ställning till om de ska överklaga upphandlingen eller inte.

Sarah Bruze
sarah.bruze@sr.se
Liselotte Karlsson/SR Västmanland
Martin Vare/SR Västmanland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista