"Det har blivit kaotiskt"

Ledningen för vaccinationen mot svininfluensan i Uppsala län medger nu att det blivit kaosartade förhållanden när det gäller hur vaccineringen utförs och vilka som egentligen ska prioriteras.

Irritationen växer i Uppsala län mot de tidvis kaosartade förhållanden som råder i vaccinationen mot svininfluensan. Barnfamiljer tvingas köa utomhus i timmar, många gånger förgäves.

Samtidigt som en del tycker att myndigheterna inte längre verkar hålla så hårt på den turordning för vaccinationen som inpräntades från början. I förmiddags ringlade köerna långa utanför bland andra Uppsala vaccinationsbyrå på Sysslomansgatan, och irritationen var stundtals märkbar:
– Ni har inga nummerlappar? Det är bara dem vi tar hand om just nu.
– Men om man ringer så säger ni att det finns! Det är dålig information tycker jag – verkligen!

Ja, i dag var det precis som tidigare dagar svårt att ta sig fram till en vaccinering, även för barnfamiljer och personer i riskgrupper. På de flesta vaccinationsställen i Uppsala län var vaccinet slut redan tidigt på dagen. En del åkte runt mellan olika vaccinationsbyråer. Kurt Björk från Knivsta tog bilen till Uppsala, men utan framgång.
– Jag har i alla fall varit på fem ställen i dag. Man känner sig frustrerad, eftersom jag  kör buss och risken att bli smittad är ganska stor, säger han.

Och många gånger uppstår stark irritation när köande får besked om att vaccinet tagit slut. Det har man bland annat märkt av på Länsvaccinationer där Christian Ahlgren är vd:
– En man hotade med att hämta bössan. Det var i Heby.

Christian Ahlgren berättar att Länsvaccinationer nu bestämt att ändra upplägg efter de senaste veckornas erfarenheter:
– Våra tre mottagningar i Öregrund, Uppsala och Tierp stänger vi för svininfluensavaccinering och kör koncentrerad i större lokaler. Det går inte att hålla på så här.

Ni hyr lokal i Tierp?
– I Tierp håller vi till i Möbeln som rymmer 900 personer, måndag den 16:e. Då kommer vi ha full bemanning, uppåt 20 stycken som jobbar med vaccinationerna.

Också i Uppsala letar Länsvaccinationer efter en stor lokal. Även ledningen för vaccinationen i länet medger nu att det inte gått riktigt som man tänkt sig.

Anders Björklind är chefsläkare och ordförande i ledningsgruppen:
– Det har blivit kaotiskt, åtminstone på vissa ställen. Folk får stå ute i kö på gatan och vänta i dåligt väder. Folk får åka runt på olika ställen när det är slut på andra, säger Anders Björklind, är chefsläkare och ordförande i ledningsgruppen.

Är det något du ångrar när det gäller upplägget så här en bit in i vaccinationsprocessen?
– Vi skulle varit tydliga när vi säger att vi ska prioritera familjer, så ska vi prioritera just dem, och inte andra.

Det betyder att ni kommer att neka andra personer?
– Vi måste väl i alla fall undersöka den möjligheten, säger Anders Björklind, är chefsläkare och ordförande i ledningsgruppen.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista