Samtidigt som köerna ringlar långa har landstingsledningen fått gå före.

Politiker fick gå före i vaccinationskön

Samtidigt som landstinget vädjar till allmänheten att släppa fram prioriterade grupper först till vaccinering mot svininfluensan, så har landstingets ledande politiker och tjänstemän erbjudits att gå före i kön.

Erbjudandet till politikerna och tjänstemännen beslutades av den regionala ledningsgruppen och har gått ut per e-post från landstingsdirektören Kerstin Westholm. Men någon information till allmänheten om att landstingsledningen skulle vara en prioriterad grupp har inte gått ut.

Landstingsrådet Ismail Kamil (FP) är en av dem som tackat ja och tagit sprutan.

– Jag tycker att det var rätt. Landstingsdirektören tycker att vi tillhör gruppen prioriterade beslutsfattare. Som ordförande i Hälso- och sjukvårdsstyrelsen har jag ju ett stort ansvar, det kan vara akuta beslut som måste fattas. Dessutom rör jag mig mycket bland personal och allmänheten och då ansåg Barbro Westholm att det var viktig att jag vaccinerade mig.

Nu kanske företagsledningar och kommunala chefer också tycker att de är oumbärliga?

– Varje myndighet får besluta själv. I vårt fall var det den högsta tjänstemannen, landstingsdirektören, och jag tycker att det var rätt, säger Ismail Kamil.

En av dem som avstått från att anta erbjudandet är Johan Edstav, oppositionslandstingsråd för Miljöpartiet.

– Eftersom influensan inte har så hög allvarlighetsgrad, så har jag personligen inte tyckt att jag ska gå före i kön, säger han.

Men i grund och botten tycker Johan Edstav att landstingsdirektörens beslut att låta ledande politiker och tjänstemän gå före i kön hade kunnat vara bra, om läget hade varit allvarligare.

– Ja, om det hade varit så att allvarlighetsgraden hade varit tillräckligt hög. För landstingsråden är ju samtidigt beredskapsnämnd. Händer det något allvarligt i vårt län, så måste landstingsråden kunna sätta sig med och ta viktiga beslut, säger han.

Kan man inte lika gärna hävda att också kommunala chefer och företagsledare ska få gå före i så fall?

– Nej, det beror på vilken roll man har. Om det gäller personer som har en beredskapsfunktion, där man har en skyldighet att kunna sköta sitt arbete för att andra personer i befolkningen inte ska komma till skada, då är det en prioriterad grupp.

Johan Edstav lyfter fram hälso- och sjukvårdspersonal som ett exempel på en sådan grupp. Vårdanställda var också de första att få vaccinet, för att kunna ta hand om personer i befolkningen som insjuknar och för att inte själva sprida influensan vidare.

– Tillika är det ju viktigt att politiker i viktiga beslutspositioner kan göra sitt jobb så att människor inte kommer till skada, säger han.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista