Politikerförtur kritiseras

Landstingsledningen i Uppsala får nu kritik från flera håll, bland annat från Socialstyrelsen, efter att ledande politiker och tjänstemän erbjudits att gå före i vaccinationsköerna. Trots kritiken finns det i nuläget inga planer på att dra tillbaka erbjudandet.

Rena, rama gräddfilen, tycker Carl-Eric Thörngren, ordförande för Pensionärernas riksorganisation i Uppsala.

– Det här måste man ju absolut reagera på. Politiker och tjänstemän får ju ställa in sig i de vanliga köerna och inte ha någon särskild gräddfil.

Vad vill du säga till dem politiker och tjänstemän som redan tagit sin spruta?

– Vänta på er tur!, säger Carl-Eric Thörngren.

Ett 20-tal personer med ledande positioner inom landstinget, både politiker och tjänstemän, har erbjudits att gå före i vaccinationskön.

Ismail Kamil (FP) och Börje Wennberg (S) tillhör dem som redan har kavlat upp sina ärmar. Andra har än så länge nobbat sprutan, till exempel Erik Weiman (M) och Johan Edstav (MP).

Anders Björklind är ordförande i landstingets ledningsgrupp för vaccinationerna i länet, som fattade beslutet att låta landstingsledningen gå före kön.

Vissa menar att det här är en gräddfil för er med toppositioner inom landstinget. Hur ser du på det?

– Jag kan förstå att man kan uppfatta det så. Men syftet med det hela är att för att ha en välfungerande hälso- och sjukvård, så måste även vissa av de allra högsta beslutsfattarna vara skyddade. Det är en bedömningsfråga och jag är medveten om att andra kan bedöma det på ett annat sätt, säger Anders Björklind.

Det gör bland annat Socialstyrelsen, som är kritisk till att politiker och högre tjänstemän i Uppsala läns landsting har erbjudits att få vaccin mot svininfluensan före andra. Rekommendationen om att riskgrupper och sjukvårdspersonal ska vaccineras först betecknas som tydlig.

Och att låta politiker få förtur till vaccinering är fel, tycker Agneta Holmström på Socialstyrelsens smittskyddsenhet.

– Jag tycker principiellt att det är fel, vi måste prioritera riskgrupperna.

Vad finns för risker med att inte följa riktlinjerna?

– Att vaccinet tar slut för dem som behöver det bäst, säger Agneta Holmström.

Trots kritiken från bland annat Socialstyrelsen finns det i nuläget inga planer på att dra tillbaka erbjudandet om förtur, enligt Anders Björklind.

Enligt honom är det färre än tio av de politiker och tjänstemän i landstinget som erbjudits vaccin som har tagit sin spruta. Som de ser ut nu kommer de att kunna vaccinera sig i veckan om de skulle vilja.

– Vi kommer säkert att ta upp frågan på vårt veckomöte på torsdag, men innan dess tror jag inte att något kommer att ändras. Det här är en bedömningsfråga och vi kommer att avvakta och se vad Socialstyrelsen säger framöver, säger Anders Björklind till Upplandsnytt.

Måna Degerman
mana.degerman@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista