Kriminella får ny chans

Före detta kriminella från hela landet ska nu bli hederliga företagare.  Det är organisation KRIS, Kriminellas revansch i samhället, som driver ett projekt i Rättvik. En av deltagarna är Ronnie Norin, från Uppsala.

Det går ut på att få kriminella på rätt köl. Utbildningen kallas ”Kreativa Hederliga Företagare”.

– Det är ett treårigt kompetensutvecklingsprojekt som vänder sig till anställda i KRIS. Det syftar till att förädla och utveckla det entreprenörskap och den kreativitet som redan finns hos de här före dettingarna, säger projektledaren Urban Pantzar.

Så före detta kriminella ska bli företagare?

– Ja, det är huvudtanken, att ge tillräckligt mycket kunskap, tillräckligt bra, stabilt nätverk och tillräckligt mycket kraft för att de ska våga starta i gång verksamheten, framför allt för at hjälpa andra

”Kreativa Hederliga Företagare” har sin bas i Rättvik. Men har deltagare från hela landet. Med hjälp av 10.5 miljoner kronor, från Europeiska socialfonden, ska före detta kriminella personer förvandlas till entreprenörer. 

Projektet har hittills varit i gång under ett år och räknar med att sysselsätta 75 före detta kriminella inom tre år.

En av deltagarna är Ronnie Norin från Uppsala.

– Till en början visste jag inte vad jag gav mig in på, jag är jävligt glad att jag tackade ja. Om några år, kanske ett och ett halvt, kan jag starta en egen målarfirma. Jag har lärt mig allt här uppe.

Hur var ditt liv innan?

– Mitt liv var katastrof, 20 år med missbruk och kriminalitet.

Och nu ska du inte bara bli företagare, utan även en hederlig sådan?

– Absolut, det är jag redan. Nu är det bara sista pusselbiten som ska på plats, men den kommer. Framtiden ser riktigt ljus ut, säger Ronnie Norin.

Johannes Rosendahl
johannes.rosendahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista