Regeringstjänsteman häktad för knarkbrott

Uppdaterad 20:18
En departementssekreterare på regeringskansliet har häktats, tillsammans med två Uppsalabor, misstänkta för grovt narkotikabrott med opium. Männen greps i Uppsala i tisdags.

Regeringstjänstemannen är i 40-årsåldern och bosatt i Stockholm. Enligt Ulf Göranzon, presstalesman på Länskriminalpolisen i Stockholm, som leder utredningen, är de två männen från Uppsala något yngre.

Samtliga greps i tisdags i Uppsala och häktades sedan i fredags, på sannolika skäl misstänkta för grovt narkotikabrott, vilket är den högre misstankegraden.

Polisen vill i nuläget inte berätta vad som ledde fram till gripandena och vill heller inte gå in på några närmare omständigheter kring det misstänkta narkotikabrottet.

– Det gäller grovt narkotikabrott. Men vi är i början av vår utredning, så mer än så vill jag inte säga i nuläget, säger Ulf Göranzon till Upplandsnytt.

Han berättar dock att det rör sig om opium, men vill inte säga vilken typ av opium, eller vilka mängder det handlar om.

– Det är tillräckligt stora mängder för att det ska vara över gränsen för grovt narkotikabrott, säger Ulf Göranzon.

Enligt Christer Nordström, presstalesman vid Uppsalapolisen, finns inga papper på att männen ska ha suttit frihetsberövade i Uppsala, de ska i stället ha förts direkt till Stockholm.

Malin Modh, informatör vid regeringskansliet, bekräftar för Upplandsnytt att en av männen arbetar på regeringskansliet.

– Jag kan bekräfta att mannen arbetar hos oss som departementssekreterare och att han nu sitter häktad, säger hon till Upplandsnytt.

Som departementssekretare på regeringskansliet, arbetar mannen med att handlägga olika regeringsärenden, men vilket departement han arbetar på vill Malin Modh inte säga.

Regeringskansliet informerades om det inträffade i tisdags, då mannen greps och senare anhölls.

– Vad jag vet är det här första gången en medarbetare på regeringskansliet misstänks för narkotikabrott, säger Malin Modh.

Åtal ska vara väckt den 30 november. Om männen fälls för grovt narkotikabrott riskerar de fängelse i lägst två år och som mest 10 år.

Måna Degerman
mana.degerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista