Ladubrand var anlagd

Branden i höladan på Mogavägen i Almunge öster om Uppsala var anlagd. Det har polisens kriminaltekniker konstaterat. Polisen söker nu efter två killar som setts i närheten av ladan i samband med att branden bröt ut.

Polisen misstänkte från början att branden i ladan var anlagd och nu har kriminaltekniker hittat spår av brännbar vätska på platsen.

Polisen misstänker att två killar är ansvariga för branden. En boende i området såg hur det rök ur ladan när han passerade med sin bil, strax före 23-tiden i går kväll.

På platsen såg han även två killar, mellan 15 och 20 år. När vittnet frågade vad de gjorde på platsen svarade de att de bara var nyfikna och kommit för att titta på branden, men därefter försvann de snabbt från platsen.

Polisen har i nuläget inga spår efter de två killarna.

Räddningstjänsten har stängt av väg 1076 vid höladan, eftersom ladan riskerar att rasa ned över vägen.

Dessutom finns stora lyftkranar på plats för att transportera bort det glödande höet till ett värmeverk.

Förutom i höet finns det fortfarande glödhärdar i ladans virke, som ännu inte har släckts. Räddningstjänsten tror inte att vägen kan öppnas igen förrän framåt kvällen. 

I ladan förvarades omkring 100 ton hö, enligt Svante Pettersson, räddningsledare på plats.

– Det har brunnit genom taket och ladan kommer att brinna upp, sa Svante Pettersson tidigare i dag.

Räddningstjänsten inriktade sig på att hindra branden från att sprida sig till andra byggnader i närheten. Strax före klockan ett på natten hade man branden under kontroll.

Det fanns inga djur i ladan och ingen människa ska ha skadats i samband med branden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".