Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svagt vindkraftsintresse

Idag invigs ett vindkraftverk i Skutskär. Det är 5 stycken snurror på drygt 100 meter som ska ge el till massabruket. Men de riktigt höga vindkraftverken i storskalig satsning har vi inte fått se i länet ännu och Länsstyrelsen har inte märkt av något större intresse heller.

Energimyndigheten har inventerat de områden i landet som har bra vindförutsättnignar för vindkraft. I Uppsala län finns de bästa förutsättningarna för storskalig vindkraft i skogs-, kust- och havsområden i Tierp, Heby, Älvkarleby och Östhammars kommuner. Just nu jobbar länsstyrelsen med tre ärenden i länet där företag vill bygga vindkraftverk.

Den ansökan som har kommit längst i sina planer handlar om 15 vindkraftverk runt biotestsjön utanför Forsmark i Östhammars kommun. Vid samma ställe, men ute i havet, vill ett annat företag placera 11-25 vindkraftverk och ett tredje har siktet inställt på ett område 40 km ut i havet vid gränsen mellan Gävleborg- och Uppsala län med intentionen att bygga 300 vindkraftverk.

Det mindre vindkraftverk som idag invigs i Skutskär har Älvkarleby kommun beslutat om och innefattar 5 snurror som genererar el till Skutskärs massabruk.

Enligt Linda Jonsson, miljöskyddshandläggare vid länsstyrelsen så är intresset ännu inte så stort att starta vindkraftverk i länet, utan fortfarande är det Norrland som är mest intressant för de som vill bygga vindkraftverk i stor skala.


Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".