Långa köer för vaccin.

Kritik mot vaccinbeslut

Beslutet att låta höga politiker och tjänstemän i landstinget få möjlighet att vaccinera sig samtidigt med riskgruppspatienter har fått mycket kritik från såväl ansvarig minister som bland kommentarer på sr.se/uppland
Vad tycker du? Skriv här nedan:

Landstingsdirektör Kerstin Westholm skickade ut e-post till ledande politiker och tjänstemän om att få vaccinera samtidigt som riskgrupperna, efter ett beslut av den regionala ledningsgruppen som sköter vaccionationerna i länet.

En del av politikerna nappade på erbjudandet medan andra har avstått. Men beslutet väckte starka reaktioner från bland annat politiker och pensionärernas riksorganisation PRO.

Kritiken kommer även från länsinvånare och från centrala myndigheter, som menar att en landstingsledning inte är någon prioriterad grupp för vaccinering.

Socialstyrelsens smittskyddsenhet menar att beslutet att låta politiker i landstingsledningen vaccinera sig redan nu, strider mot myndighetens rekommendationer.

Trots kritiken säger landstingdirektör Kerstin Westholm att erbjudandet om tidig vaccinering för landstingsledningen inte har dragits tillbaka.

Hon säger samtidigt att det inte är sannolikt att någon kommer att gå och vaccinera sig nu. Frågan kommer att tas upp igen med ledningsgruppen för vaccinationsplaneringen i länet på torsdag.

Reaktionerna på stan i Uppsala i dag var blandade.

– Det tycker jag är fel, det ska vara lika för alla. Det ska inte vara några sådana fördelar för att man är politiker eller tjänsteman, säger en till Upplandsnytt.

– Jag tycker det är taskigt, de ska inte göra det. Om de är friska, varför ska de göra det? säger en annan på stan i Uppsala.

Men det fanns också de som tycker att politikerna gör rätt.

– Jag har vaccinerat mig i förtid. Jag tillhör riskgruppen eftersom jag har astma. Det är bra att de har gått före, jag tror de ingår i riskgruppen. De måste planera bestämmelser med vårdcentraler och andra, säger en tredje person.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".