Nu har apoteken sålts

Alla apotek som fanns till försäljning har nu sålts, enligt Apoteket Omstrukturering AB, som har ansvarat för utförsäljningen. I Uppsala län innebär det att 23 apotek säljs ut, och fem stycken blir kvar i Apotekets ägo.

Sex av apoteken kommer att säljas till småföretagare, medan övriga 17 har sålts till fyra olika större bolag som kommer att driva privata apotek i olika delar av landet.

Den största apotekskedjan i landet blir Apotek Hjärtat som kommer att ta över nio apotek i Uppsala län och över 200 i hela Sverige.

Försäljningarna sker under förutsättningen att företagen får de tillstånd som krävs.

Företaget Kronans droghandel kommer att ta över sex apotek, bland annat apoteket Lärkan i Uppsala.

Kunden Leo Svedlund tror inte att privatiseringen kommer att leda till några större förändringar på apoteket.

– Jag har inte tänkt så mycket på det, jag hoppas att det kommer att fungera lika bra som det har gjort. Det här är det apotek som ligger närmast och det är hit jag brukar gå.

Vad tror du kan förändras?

– Det vill jag inte gissa kring. Jag tror att det blir ungefär som tidigare, billigare blir det nog knappast, säger Leo Svedlund.

Kunden Marianne Främst hoppas att den nya ägaren behåller apotekets nuvarande inriktning, men har inget emot försäljningen i sig.

– Det spelar ingen roll för mig faktiskt, jag kan acceptera det här.

Vad tycker du är viktigt när det nu blir nya ägare?

– Att det fortfarande är medicin i första hand och att det inte blir någon sminkaffär, säger hon.

Cecilia Marlow, vd på Kronans droghandel, säger att kunderna kommer att märka skillnad på bland annat färgerna inne på apoteket.

– Och så kommer det en del nya produkter. Produkter som i dag bara finns i apotekets egen serie kommer vi att byta ut mot andra produkter.

Kommer det att bli billigare hos er?

– Staten sätter priserna på de receptbelagda läkemedlen.

Får all personal vara kvar?

– Det hoppas vi verkligen, dessutom kommer både vi och andra att öppna ett antal nya apotek så det kommer nog att vara ganska stor efterfrågan på personal och personer som utbildar sig till farmaceuter, säger Cecilia Marlow.

Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".