Mamma till cancersjuk fick nog

Barnonkologin på Akademiska sjukhuset i Uppsala har kritiserats av flera föräldrar för dåligt bemötande från personalen. Kicki, vars barn fått en hjärntumör, tröttnade på att inte bli hörd och vände sig i stället till länsbarnombudsmannen för att få hjälp.

– Jag ville kolla om jag kanske var orättvis, om jag hade fel i någonting, om jag kände så bara för att jag var så rädd och arg, men hon sa nej, så ska det inte gå till. De har fel i många saker. Då kände jag att jag inte är tokig, jag överreagerar inte.

Med länsbarnombudsmannen Gun Johansson vid sin sida kände Kicki att bemötandet från vårdpersonalen förändrades till det bättre.

Johan Arvidson är tillförordnad verksamhetschef på barnonkologen. Han tror inte att det är själva närvaron av barnombudsmannen så mycket som den starka signal det ger till personalen, som får bemötandet att bli bättre.

– Om föräldrarna är tydliga med att uttrycka sina behov så är det lättare att tillfredsställa dem.

Men ska det behövas en så tydlig signal som barnombudsmannen för att föräldrarna ska få den information som de vill ha?

– Jag tror mig veta att vi har den miljön att de flesta sådana här missnöjen eller omötta krav eller önskemål kommer fram och vi kan möta dem. I enstaka fall så känner man sig inte lyssnad på.

Missnöje inom vården är en komplex fråga eftersom det kan finnas många bakomliggande orsaker. Gun Johansson, länsbarnombudsman i Uppsala, tror inte att alla föräldrar orkar ta upp sina klagomål med personalen, men säger samtidigt att det är viktigt att ta tag i det så snart så möjligt så att inte problemen förvärras.

Gun Johansson tycker att man först ska vända sig direkt till personalen och om inte det fungerar, ta kontakt med henne eller patientnämnden.

– Man ska kräva att man alltid blir sedd, att man känner trygghet, att man får rätt information och att man får information i rätt tid.

Är det här vanliga problem?

– Jag tror inte det om man tittar på det stora hela, men å andra sidan det ska ju inte hända. För dem som upplever problemen är det väldigt otrevligt, osäkert och otryggt.

Sarah Bruze
sarah.bruze@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".