Öregrundsläkare sökes

Landstingets rekrytering av fasta husläkare till Öregrunds vårdcentral har gått för långsamt. Det tycker Öregrunds utvecklingsgrupp som nu går ut och annonserar efter läkare i flera dagstidningar.

Är det rätt väg att gå? Skriv här nedan vad du tycker!

Enligt Jan Stanje, medlem i Öregrunds utvecklingsgrupp, hoppas de inte bara hitta en läkare med annonsen, utan även sända en signal till landstingsledningen.

– Det är en liten knäpp på näsan till landstingsledningen och herr Weiman, landstingsstyrelsen ordförande. Primärvårdsledningen har haft en annons på ett drygt år och när man talar med dem får man så diffusa besked. Jag får en känsla av att det är en medveten strategi att inte få fram en anställd läkare, säger han.

Detta trots att landstinget skulle spara pengar på att ha fast anställda läkare i stället för så kallade stafettläkare, enligt Jan Stanje.

– Det är en jätteskandal att sköta det på det här sättet, eller att inte sköta det, snarare, säger han. 

Landstingsrådet Erik Weiman (M) tillbakavisar kritiken och säger att landstinget gjort så gott man kunnat. Han vill nu se en privat vårdcentral i Öregrund.

– En privat lösning är det bästa, just eftersom vi har haft stora rekryteringsproblem under en så lång tid. Och i så fall har vi en vårdvalsmodell som det kan rymmas inom. Det är den bästa lösningen för framtiden i Öregrund, som jag ser det, säger Erik Weiman.

Om det nu varit svårt för landstinget att rekrytera, varför skulle det vara lättare med ett privat alternativ?

– Det säger sig självt tycker jag. Den här annonsen pekar på varför det skulle vara lättare för ett privat alternativ, det skapar goda möjligheter för den som etablerar sig att själv välja på vilket sätt man ska jobba och så vidare.

Vad händer med de 3,000 patienter som är listade på Öregrunds vårdcentral om det inte finns någon som vill starta en privat vårdcentral?

– Den frågan är ju ganska hypotetisk och svår att svara på med den information som finns för handen. Det finns engagemang och initiativ och därmed möjlighet att hitta en bra, fristående lösning i Öregrund.

I dag finns ingen fastanställd läkare på Öregrunds vårdcentral. När landstinget annonserade i våras, ville i slutänden ingen med rätt kompetens börja där, säger tillförordnade primärvårdsdirektören Håkan Lindgren.

I utvecklingsgruppens annons, som nu dyker upp i flera större och mindre tidningar över landet försöker de locka till Öregrund genom, som de skriver; möjligheten att vara en riktig glesbygsdoktor med skärgårdskaraktär och med närhet till havet, golf och jakt.


Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".