"Alliansen bryter löften"

Den borgerliga alliansen har svikit väljarna. Det menar oppositionen i Uppsala kommun, som i dag presenterade sin egen granskning av 40 av alliansens vallöften från 2006. Den visar att bara tre av 40 vallöften har uppfyllts medan hälften har brutits.

De rödgrönas granskning visar att förskolegrupperna i kommunen har ökat under de borgerligas styre, trots alliansens löfte om det motsatta. Kommunalrådet Niclas Malmberg (MP) säger att det är det största sveket mot Uppsalaborna. 

– Vi hade 15,9 barn per avdelning 2006. Nu är det uppe i 17 barn och det här är alltså tvärtemot det löfte man gav om att alltså minska antalet barn i barngrupperna. Antalet barn i barngrupperna har ökat och personaltätheten försämrats, säger han. 

Enligt granskningen har bara tre av löftena uppfyllts, medan hälften har brutits och ytterligare åtta inte har genomförts. 

Dessutom menar oppositionen att flera av de löften som genomförts, antingen helt eller delvis, har lett till försämringar. Hit hör till exempel avregleringen av trafiken i innerstaden, där både Bäverns gränd och Dragarbrunnsgatan har öppnats för trafik, något som de rödgröna menar försämrar både för invånarna och för miljön.

Granskningen visar också att andelen arbetslösa har ökat, liksom antalet hushåll som har fått ansöka om försörjningsstöd, en utveckling som kan kopplas till lågkonjunkturen, men kommunalrådet Lena Hartwig (S) säger att det också är en fråga om prioriteringar.

– Vi har ju tryckt på väldigt starkt att man måste investera sig ur lågkonjunkturen, med satsningar på gröna jobb och gröna investeringar och så vidare, så att kommunen gör vad kommunen kan i en lågkonjunktur för att inte arbetslösheten ytterligare ska förvärras, säger hon. 

Kommunstyrelsens vice ordförande, Karolina Hilding (FP), säger i en kommentar till Upplandsnytt att hon ännu inte har hunnit läsa granskningen, men att det är oppositionens jobb att vara kritisk.

Hon säger också att alliansen "tar ansvar för Uppsalas ekonomi även i tuffa tider och jobbar oförtrutet vidare att förbättra kvalitén inom all områden".

Sarah Bruze
sarah.bruze@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".