Tufft leva på lägre lön

Drygt ett år efter att lågkonjunkturen slog till på allvar går anställda på flera uppländska företag fortfarande på de krisavtal, som innebär att de sänker sina löner mot att de går ner i tid.

Juha Karjalainen på Sandvik Coromant i Gimo är en av dem:

– Det var ju värst i början, då svimmade man nästan. Men nu har man anpassat sig lite, man måste börja tänka efter när man handlar, säger han.

– Det är ju bättre att gå ned i tid och lön så att behålla jobben i alla fall, tycker jag, säger kollegan Marita Ylitalo.

Upplandsnytt har varit i kontakt med chefer för flera av de större bolagen i Älvkarleby, Heby, Tierp och Östhammars kommuner.

Alla chefer säger att värre än så här blir det inte, men de är inte överens om när det vänder uppåt, nu, eller flera år framåt.

Och fortfarande är det alltså flera företag som jobbar efter avtalen där de anställda går ner i lön och tid, bland dem Erasteel i Söderfors, en del avdelningar på Zetterbergs i Östervåla och Sandvik Coromant i Gimo, där avtalet om fyradagasveckan gäller till sista mars.

Vad som händer efter det datumet är ovisst, enligt platschefen Jan-Erik Nord, på Sandvik Coromant.

– Om jag det visste…

Finns det några tecken på en uppgång?

– Om man tittar på hur det rör sig ute i världen, så finns det ju vissa tecken som tyder på att det håller på att vända. Vi tror definitivt att vi har nått botten, men hur snabbt det kommer att vända är omöjligt att säga, säger han.

Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".