Avdrag lyfter byggen

Norduppländska företag som arbetar i bygg- och boendebranschen har klarat sig bättre i lågkonjunkturen än verkstadsindustrin. Flera chefer som Upplandsnytt talat med säger att det så kallade rot-avdraget för renoveringsprojekt har haft effekt.

– Jag tror definitivt att ROT-avdrag kombinerat med låga räntor har varit en fördel för oss. Det är jag helt övertygad om. Jag hör signaler om att det är svårt att få tag på hantverkare, till exempel, så visst spelar det in, säger Lars Lejman, vd för Scandinavian Kitchen med fabriker i Tärnsjö och Haga.

Upplandsnytt har varit i kontakt med chefer för flera av de störra bolagen i länets fyra nordligaste kommuner. Företag som har anknytning till byggande och boende verkar ha klarat sig bättre än till exempel verkstadsindustrin som vi rapporterade om i går.

På Monier i Vittinge la platschefen Mats Jönsson pannan i djupa veck förra vintern. Men så småningom kom ROT-avdraget vilket lett till att många sett om sina hus, inte minst taken. Just nu är det två månaders leveranstid på takpannor från Vittinge.

Setraägda Heby Såg, som sågar gran till framförallt husbyggen, har i lågkonjunkturen tvingats säga upp 15 man, men nu har efterfrågan ökat och snart är man lika många igen som innan krisen. Och på Kadax i Karlholmsbruk har man gjort något som förnärvarande är rätt så ovanligt - 25 personer har nyanställts tack vare att de IKEA-möbler Kadax tillverkar sålt bra i lågkonjunkturen.

Drygt 100 anställda arbetar idag på Scandinavian Kitchens snickerifabriker i Tärnsjö och Haga. Innan försäljningen började dyka förra hösten de 30 fler. Men efter sommaren har produktionen långsamt accelererat - det sågas, borras och hyvlas - fram kommer luckor, lådor och bänkar i en allt raskare takt.

Rotavdraget innebär att den som renoverar sitt hem kan få dra av delar av kostnaden för hantverkspersonalen. Ett politiskt beslut som verkar ha räddat en del jobb. Nästa år spelar politikerna åter en stor roll. Det är val - något som Lars Lejman på Scandinavian Kitchen har lite vånda för. Kökskunderna är känsliga.

– Valår kan göra att man avvaktar om det blir otydlighet i de olika blockens valprogram. Vi får hoppas de blir tydliga med tanke på den kris som vi fortfarande befinner oss i, säger Lars Lejman.

August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".