"Svårt bevaka skolplikt"

Uppsala kommuns bristande kontroll bidrog till att de fyra barn som tidvis hölls instängda av sin pappa i Uppsala blev utan skolgång. Det menar Skolinspektionen i sin kritik mot kommunen. Kommunen säger att bristerna nu har rättats till, men att det ändå är svårt att kontrollera skolplikten fullt ut.

Enligt Skolinspektionen har kommunen förlitat sig på vaga uppgifter om att familjen inte befann sig i Sverige, utan att kontrollera dem och ibland utan att veta vart de har kommit i från.

I sitt yttrande konstaterar Skolinspektionen att skolpliktsbevakningen för i vart fall tre av barnen inte fungerade under sex år, vilket även Uppsala kommuns egen utredning tidigare visat. Samtidigt menar tingsrätten att de fyra barnen troligen befann sig i Sverige under minst ett av läsåren, men ingen av dem har någonsin gått i svensk skola.

– Kommunen har inte haft tillräckliga rutiner för att kunna säkerställa var de barn som är skriva ni kommunen befinner sig. I det här enskilda fallet har det varit svårt, ingen har inte riktigt kunnat avgöra var de har befunnit sig. Men om det i slutändan får konsekvensen att barn som befinner sig i kommunen inte får skolgång, då blir det allvarligt, säger Ann Orrsten, som är undervisningsråd på Skolinspektionen.

Trots att det rör sig om allvarlig kritik väljer Skolinspektionen att lämna ärendet utan vidare åtgärder, eftersom man menar att kommunen redan vidtagit åtgärder för att skärpa skolpliktsbevakningen.

– Jag tror att alla har förstått allvaret i det inträffade. Skolinspektionen har kritiserat de punkter där vi också har funnit att dokumentation och uppföljning har brustit. Vi har redan fattat beslut om förändringar, säger Cecilia Forss (M), ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Uppsala kommun.

De nya rutinerna innebär bland annat att anmälan om uppehåll i den svenska skolplikten bara gäller ett år i taget och allt ska finnas skriftligt. Dessutom samlas ansvaret för skolpliktsbevakningen under en nämnd, i stället för två, som tidigare.

Men trots nya rutiner menar Cecilia Forss att det är svårt för kommunen att kontroller att skolplikten följs för alla barn som är skrivna i kommunen.

– Jag tror inte att vi kan garantera att en person som väljer att hålla sina barn undan skolplikten kommer att hittas, men vi kommer i alla fall att ha bättre uppföljning och göra det lite svårare i alla fall, säger hon.

Måna Degerman
mana.degerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".