Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stök utelämnas i rapport

Publicerat torsdag 12 november 2009 kl 04.51

Nu är polisens utvärdering av deras särskilda insats det gångna året i Gottsunda-Valsätra i Uppsala färdig. En rapport där oroligheterna i höstas inte nämns. Men där det står att poliser som jobbat i området tycker att man inte kommit någon vart med att förbättra attityden mellan ungdomar och polis.

Fast projektet har också gett konkreta resultat i en rejäl ökning av antalet gripna för knarkbrott, och en 25-procentig minskning av våldsbrotten i området.

- Vi har haft betydligt fler poliser än vad vi har haft tidigare i området som har jobbat aktivt, så på något sätt så har det nog avskräckt från våldsbrott, säger Roger Hellström, som är projektledare för Uppsalapolisens projekt i Gottsunda

Ett 15-tal av personerna i området, som enligt polisen ingår i ett löst kriminellt nätverk, har också dömts för olika brott.

Men projektet har misslyckats radikalt med att förbättra relationen mellan polis och unga i området - enligt poliser som jobbat där.

- En ganska långsiktig vision i den tidigare satsningen var att vi skulle förändra attityderna, både hos ungdomarna men hos andra med naturligtvis, även hos oss poliser och andra vuxna runt ungdomarna. Det inser man ju att det gör man inte på elva, tolv månader utan det tar ju betydligt längre tid. Så det är det vi kommer att lägga störst krut på nu under den fortsatta satsningen.

Nyligen bestämdes att satsningen fortsätter till sista mars nästa år.

Förutom statistik bygger rapporten på enkätsvar från poliser knutna till projektet och intervjuer med en handfull representanter för skola, socialtjänst och fastighetsägare. Men varken ungdomar eller andra boende får komma till tals.

- Vi har fått in synpunkter under de olika mötena med allmänhet och ungdomar, så jag tror att vi har väl en rätt så bra bild.

Men det är inte med i rapporten?

- Nej.

Varför inte då?

- Jag kan inte svara på det.

Men kanske mest slående är att händelserna i höstas, med bilbränder, skadegörelse och sammandrabbningar mellan unga och polis som lett till en rad polisanmälningar från båda håll, inte alls nämns i rapporten.

- Nej, precis.

Varför har ni valt att göra så?

- Nej det vet jag inte om man har valt. Det viktigaste för mig och den fortsatta satsningen var att se vilka arbetsmetoder har varit bra och vilka har varit dåliga och vad har gett bäst resultat.

Fast i rapporten står inget konkret om arbetsmetoderna. Enligt Roger Hellström delvis för att metoder är svåra att utvärdera.

Men det visar sig också att utvärderingen som allmänheten får ta del av bara är en del av polisens egen rapport. Som är sekretessbelagd - och därför får vi inte veta allt:

- Den utlämnar ju en del av personerna som vi har jobbat med så den är ju skretessbelagd av den anledningen, säegr Roger Hellström.

Kina Pohjanen
kina.pohjanen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".